Megnőtt az érdeklődés a térség iránt

2023.01.07. 16:47

Fontos természetvédelmi fejlesztés: új vizes élőhelyek további 40 hektáron az Őrségben

Az elkövetkezendő időszakban több, fontos természetvédelmi fejlesztés is elkezdődhet Vas vámegyében. A legjelentősebbeket Dr. Németh Csabával, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgató-helyettesével szedtük csokorba.

Vaol.hu

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– Az elképzeléseink szerint az Őrségben, a szalafői Pityerszer skanzenegyüttesnél (Őrségi Népi Műemlékegyüttes) egy fogadóépületet alakítunk ki – kezdte dr. Németh Csaba. – Így a vendégek még kulturáltabb körülmények között érkezhetnek meg hozzánk. Az elmúlt időszakban nagy örömünkre megnőtt az érdeklődés a térség iránt, ezért az épület előtt parkolót építenénk. Szeretnénk létrehozni egy Őrségről szóló kiállítást is. A tervek már elkészültek, az engedélyeztetés is megtörtént. Kőszeg térségében, Lukácsházánál a Gyöngyös-patak partján folytatódik a korábban megkezdett élőhely-rekonstrukció. A korábbi hetven hektár mellé további negyven hektáron hoznak létre vizes élőhelyeket. 

A pozitív eredmények már most láthatók: a háborítatlan területen a vonulási időszakban például hét-nyolc darumadár is megjelent. Az Abért-tó szomszédságában komplex munka folyik. A nagy vízfelületet a madarak a magasból könnyen észreveszik, a szakemberek pedig szeretnék megteremteni számukra az ideális életfeltételeket. A korábbi szántóterületeken vízállásokat hoznak létre, visszaállított réteken szarvasmarhákat legeltetnek. A Kerca-patak partján pedig a vízi gerinctelen fauna életterét, életminőségét szeretnék javítani. A tervezés itt is megtörtént, jelenleg az engedélyeztetés folyik. Mindezek mellett a nemzeti park igazgatóságánál is várhatók beruházások. Szeretnének egy új fedett helyet és javítóműhelyt kialakítani a területek gondozásához, műveléséhez használt gépek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában