A hit, a vallás a mindennapok része

2023.01.31. 18:30

Beiskolázási film készül a Ranolder János katolikus iskolában

Filmforgatás helyszíne volt hétfőn a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola. A leendő elsősöknek és szüleiknek szóló alkotásban ezúttal az intézmény diákjai voltak a főszereplők.

Péter B. Árpád

A bemutatkozó kisfilm szereplői, hátul Őry Gábor igazgató és Szabó Andrea igazgatóhelyette

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Őry Gábor direktor és Szabó Andrea igazgatóhelyettes irányításával mintegy húsz fiatal kalauzolja végig az iskolán a majdani virtuális látogatót, bemutatva a sport- és szabadidős lehetőségeket, az épület rejtett zugait, s a néző egy-egy órába is bepillantást kaphat. A hetedikesek biológia stúdiumán még a Samu névre keresztelt csontváz is előkerült, a kápolnában pedig a gyerekek együtt imádkoztak Tál Zoltán lelki igazgatóval, a Fő téri templom plébánosával.

Az alkotást a Ranolder közösségi felületein és nyílt napjain láthatják majd az érdeklődők, például a szombati ovis programon, amelyen 10 órától mozgásos, játékos, vidám feladatok és a leendő első osztályos tanító nénik várják az iskolába készülő gyerekeket és szüleiket.

Őry Gábor igazgató lapunknak arról beszélt a forgatás munkálatai után: az utóbbi esztendőkben rendre készültek az iskolát bemutató filmek, amelyek pedagógus vagy diák szereplőitől mindig azt kérték, azt mondják, amit gondolnak, éreznek.

– Intézményünkben használható és magas színvonalú tudás átadására törekszünk – folytatta a direktor –, s hiszünk abban: az emberi érték legalább ennyire lényeges, hanem fontosabb. Európában mindannyian a keresztény értékkör részei vagyunk, de az oktatási-nevelési intézmények döntő része egyfajta „alépítményként” használja a vallást, mi viszont nyíltan, ha tetszik, s maradva e képnél: a felépítményben is deklaráljuk. Vagyis a hit része a mindennapjainknak, nálunk például vannak közös szentmisék, dícsértessékkel köszönünk az iskolában, ünnepeinkben pedig hangsúlyosan megjelennek a katolikus hagyományok.

Őry Gábor elmondta azt is: a Ranolder életében három évtizede jelen van a néptánc, ezt a tantárgyak közé is beépítették, s a diákok immár 4-5 éve teniszezni is tanulhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában