Cinke, zöldike, tengelic, vörösbegy, parányi ökörszem

2023.01.04. 20:00

A szilvesztert sem hagyták ki – 2010-től 5630 madár kapott gyűrűt Botfán

A kékcinegék éheztek meg legelőbb, hamarosan a széncinkéknek és a barátcinegéknek is megjött az étvágyuk, elsőként ők akadtak fenn a botfai kastélypark madáretetője körül kifeszített zsebes függönyhálón, így ők kaptak először azonosító jelet a dr. Illyés Zoltán biológus és Zalai Béla zoológus alkotta madárgyűrűző stábtól.

Fincza Zsuzsa

A két barátcinege nem először repült el gyerektenyérből, mindketten viseltek már gyűrűt, ráadásul egymás utáni sorszámút

Fotó: Fincza Zsuzsa

A botfai környezetvédők a Mindszenti Ifjúsági Ház vezetője, dr. Illyés Zoltán szervezésében 2010-ben csatlakoztak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Madárgyűrűzési Központjához, ráadásul a 13 év alatt a szárnyas jószágok lajstromba vétele, vizsgálata Zalaegerszeg és környéke egyik legnépszerűbb családi programjává nőtte ki magát. Az esemény nyilvános, azon bárki részt vehet, a szervezők ugyanis a gyűrűzés klasszikus feladatai mellett természetvédelmi megfontolásokból célul tűzték ki azt is, hogy minél többen megismerkedjenek a környezetükben élő madarakkal, azok életével, szokásaival, s hogy mit tehetnek a védelmük érdekében. Ha valaki a kezetektől minden programon részt vett volna, 5630 madár gyűrűzésének élményével dicsekedhetne.

A kékcinke életkorát a szárnya mintázatáról is meg lehet állapítani
Fotós: Fincza Zsuzsa
A gyűrűzés elején szinte csak kékcinkék keveredtek a fogóhálóba - Zalai Béla minden tudnivalót megosztott a kismadarakról
Fotós: Fincza Zsuzsa

A múlt évben 28 alkalommal - a botfai kastélypark mellett az Azáleás völgyben, a Parkerdőben, Szenterzsébethegyen, a Göcseji Falumúzeumban és a landorhegyi óvodában tartottak madárgyűrűzést. Dr. Illyés Zoltántól megtudtuk: a 2016-os (926) és a 2017-es (1128) csúcsév után tavaly a mentettekkel együtt újra 500 madárnál többet: 649-et gyűrűztek meg, ezek 37 madárfajhoz tartoztak. A legérdekesebb gyűrűzött szárnyasuk egy elárvult és általuk felnevelt kakukkfióka és egy füleskuvik volt. A madárgyűrűzéseken 2010 óta tavaly fogták a legtöbb fenyőpintyet (25) és cserregő nádiposzátát (11), de kiemelkedő évnek számított a lajstromba vett meggyvágók (44), csízek (152), nádi tücsökmadarak (11) és a fenyves cinegék (7) számát tekintve is. 2022-ben másodszor gyűrűztek (először 2016-ban) függőcinegét. A 13 év alatt meggyűrűzött madarak mezőnyét 2043 széncinege vezeti, őket követi a kékcinegék 633 fős csapata, tőlük kissé lemaradva következik a 427 csíz, a 329 zöldike és a 179 meggyvágó. Szép számmal akadtak ornitológuskézre barátcinegék, fekete rigók, nagy fakopáncsok, tengelicek, mezei verebek, őszapók, csúszkák, vörösbegyek, ökörszemek, nyaranta a Válicka nádasában énekes-, cserregő-, foltos- és barátposzáták, nádi sármányok, csilpcsalpfüzikék... és sorolhatnák hosszasan tovább, hiszen a botfai madarászközpont jóvoltából 70 fajhoz tartozó madár kapott gyűrűt. A 2023-as év madarából, a barkóscinegéből csak 2017-ben sikerült egyet meggyűrűzni, a tavalyi zöld küllőhöz 3 alkalommal: 2016-ban kétszer és 2019-ben egyszer volt szerencséjük.

Kedvelt családi programmá vált a botfai madárgyűrűzés, szilveszter napján is jócskán akadt érdeklődő
Fotós: Fincza Zsuzsa
Parányi ökörszem is lakik a botfai kastélypark körül
Fotós: Fincza Zsuzsa

Mindenesetre Zalai Béla, a csapat hivatalosan regisztrált madárgyűrűzője reméli, az idén újra nyilvántartásba veheti az év tüneményes szépségű kis tollas teremtményét. Az elmúlt esztendő minden madarát Zalai Béla gyűrűzte meg, a szilveszteri madarászaton 10 fajhoz tartozó 34 apró szárnyas lábára rakott "Budapest" feliratú,  pillekönnyű azonosító gyűrűt. Ezúttal három botfai etetőnél húzták ki a madárfogó zsebes függönyhálót, s így a kastélyparkban nyüzsgő cinegékhez további fajok csatlakoztak. Hamarosan átvették a vezetést a később ébredező zöldikék (12), őket követték a kékcinkék (8), a széncinkék (4), a változatosságot a barátcinegék, a vörösbegyek, az erdei szürkebegyek, a tengelic, a csúszka, a mezei veréb és egy parányi ökörszem jelentette. 

A gyerekek egyébként a zöldikéket és a cinegéket sem unták, hiszen valamennyit a tenyerükből engedhették szabadon. A kedvencük amúgy a széncinke volt, mert annak a hasán húzódó fekete csíkról még ők is meg tudták állapítani nemét, hiszen mint Zalai Béla magyarázta: amelyiken "tanga" van (vékony, rövid a csík), az lány, amelyiken boxeralsó (hosszabb, vastagabb), az fiú.

A környezetükben élő kismadarakkal közelről megismerkedhettek a gyerekek is
Fotós: Fincza Zsuzsa
Erdei szürkebegy - szilveszterkor 2 lábára került gyűrű
Fotós: Fincza Zsuzsa
Dr. Illyés Zoltán megmutatta a vörösbegyet az ifjúsági ház szállóvendégeinek is
Fotós: Fincza Zsuzsa
Nem lesz gond az utánpótlással: Illyés Palkót Zalai Béla tanítja egy csúszka kiszabadítására
Fotós: Fincza Zsuzsa

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában