Több városban veszélyes volt

2022.12.26. 15:00

Több településen romlott a levegő minősége

Zaol.hu

Ajka, Putnok és Várpalota településeken veszélyes volt december a levegő minősége, egészségtelen minősítést kapott továbbá Budapest, Győr, Kazincbarcika, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya, Tököl és Vác a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján. Kifogásolt a levegőminőség Dorogon, Dunaújvárosban, Esztergomban, Hernádszurdokon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Oszláron, Pécsett, Százhalombattán, Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen. A meteorológiai előrejelzés alapján a következő napokban jelentős változás nem várható, csak azokon a helyeken lehet minimális javulás, ahol a szél megélénkül.

A légszennyezettség különösen veszélyes a kisgyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre, és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. A krónikus betegek légúti és egyéb tünetei súlyosbodhatnak, azonban veszélyes levegőminőség esetén már az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légúti tünetek. Kiemelten fontos, hogy a kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén is figyeljünk a beltéri levegőminőségre, lakásunk levegőjét gyors, néhány perces kereszthuzattal, naponta legalább kétszer frissítsük. A fűtési szezonban a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, így ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal.

További információ a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, erre a linkre kattintva elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában