Remény fájdalomban, gyötrelemben és gyászban

2022.12.29. 18:30

Szent János vigasztalásként leírta látomásait, tudatva: a Jóisten mindent számon tart

Szent János-napi boráldást tartottak a keszthelyi Kis Szent Teréz Kármelita bazilikában.

Péter B. Árpád

Mezei András: Persze, szomorúak vagyunk, ha valakit elveszítünk, ugyanakkor meg kell hallanunk az apostolok tanítását, akik tanúságot tettek az örök életről

Forrás: Halász Gábor

Mezei András, a Kármel plébánosa emlékeztetett, Krisztus az utolsó vacsorán azt mondta: aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van. Ezt hirdették az evangélisták s az apostolok, köztük Szent János is.

– Persze, szomorúak vagyunk, ha valakit elveszítünk, ugyanakkor meg kell hallanunk az apostolok tanítását, akik tanúságot tettek az örök életről – folytatta András atya. – Közülük mindannyian vértanúk lettek János kivételével, aki majdnem 100 évig élt, munkatáborban is volt, s az újszövetségi Szentírásban öt könyve található.

A János-napi boráldás után Mezei András (középen), valamint a Da Bibere Zalai Borlovagrend, valamint a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai
Forrás: Halász Gábor

A nevéhez fűződik a Jelenések – más elnevezéssel a vigasztalás – könyve, amely misztikus látomásait tartalmazza. János bátorításként leírta ezeket, hangsúlyozva: a Jóisten mindent számon tart, és ez ad reményt, támaszt fájdalomban, gyötrelemben és gyászban, s ezt ünnepeljük karácsonykor és húsvétkor is – fogalmazott Mezei András, aki arra is felhívta a figyelmet: az apostolok közül csak János volt ott Jézus keresztje mellett.

Mezei András plébános megszentelte a palackokba töltött újbort
Forrás: Halász Gábor

A szentbeszéd után András atya megáldotta és megszentelte a templomba elhozott borospalackokat, mindazokkal együtt, akik fogyasztják e nedűket. A János-napi boráldáson részt vettek a Da Bibere Zalai Borlovagrend, valamint a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában