Közelebb emeli a lelkünket Istenhez

2022.12.21. 20:00

Közösen adott adventi hangversenyt a Helikon s a Kis Szent Teréz Kórus Keszthelyen

A tavaly megkezdett hagyományt folytatva idén is fellépett a Kis Szent Teréz-kar a Helikon Kórus adventi hangversenyén a keszthelyi Kármelita bazilikában.

Péter B. Árpád

Az ünnepi alkalmon a kórusok Kodály Zoltán művészete előtt is tisztelegtek

Forrás: Halász Gábor

Németh Kristóf, a Kis Szent Teréz-bazilika zenei vezetője emlékeztetett: idén ünnepli alapításának 35. évfordulóját mindkét művészeti csoport, s közöttük a pandémia után alakult ki szoros együttműködés.

Forrás: Halász Gábor

– A világjárvány idején a kóruséneklés gyakorlatilag megszűnt, az újraindulás pedig picit döcögősen, nehezen ment – idézte fel Németh Kristóf. – Ekkor, vagyis tavaly döntött úgy a két akkori karnagy, Kendeh Gusztávné Éva és Pálné Szelencsik Klára, hogy együtt szervezik meg az adventi hangversenyt, amely nagyon szép élményt jelentett minden közreműködő és résztvevő számára, így az idei közös koncert mondhatni egyértelmű volt, s így gondolta ezt a Helikon új karnagya, Haga Kálmán is.

Az ünnepi alkalmon a világi s az egyházi kórus Kodály Zoltán művészete előtt tisztelgett, mivel a háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző idén – egészen pontosan december 16-án – 140 éve született. Az ő szerzeményei mellett elhangzottak adventi és karácsonyi dalok a középkori reneszánsz zenétől napjaink protestáns és katolikus szerzeményeiig. Zongorán dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna, csellón Bánhidai Tamás, fuvolán pedig Kendeh Gusztáv működött közre.

Forrás: Halász Gábor

– Advent és karácsony a keresztény kultúrkörben elválaszthatatlan a templomi ünnepléstől – fogalmazott Németh Kristóf. – Maga a helyszín magasztosabb s kicsit közelebb emeli a lelkünket Istenhez. A közös éneklésnek pedig varázsa van, amely komolyabb hangerőt is jelent, és más, különlegesebb hangzást biztosít. S persze ne feledkezzünk meg arról az örömről, amit az együtténeklés jelent, amely – mint azt tapasztaltuk – a közönségre is átragad.

A kórusok külön-külön mutatták be ünnepi programjukat, de a hangverseny talán leginkább felemelő és megható része az volt, amikor együtt énekelt a két kar.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában