Elkötelezetten segítik a 65 év felettieket

2022.12.14. 18:30

Idősbarát önkormányzat-díjat kaptak a jó gyakorlatokért a sármellékiek

Idén – további 11 településsel együtt – Sármellék is megkapta az Idősbarát önkormányzat-díjat, amit Horváth Tibor polgármester a Pesti Vigadó dísztermében vett át.

Péter B. Árpád

Horváth Tibor az Idősbarát önkormányzat-díjjal a Pesti Vigadó dísztermében

Forrás: ZH

A nyerteseket Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Dukai Miklós, a BM önkormányzati államtitkára és Hulák Zsuzsanna, az Idősek Tanácsának tagja köszöntötte. A díjjal az önkormányzatok idősügyi munkáját ismerik el.

Az Idősbarát önkormányzat-díj alapítása óta eltelt 19 évben a több mint 1200 pályaműből 146-ot jutalmaztak. A kiírás szerint azon helyhatóságok pályázhatnak a másfél millió forint pénzjutalommal is járó rangos elismerésre, amelyek előírt kötelező feladataiknál többet tesznek az idősekért.

Horváth Tibor, Sármellék polgármestere lapunknak azt mondta: a településen szívükön viselik a 65 év felettiek sorsát, a járvány idején például bevásárlással is segítették őket, és számos települési program kifejezetten nekik szól, közösségi élményt biztosítva számukra.

– Szeretem ezt a korosztályt, tisztelem mindazt, amit e generáció tagjai az elmúlt évtizedekben, munkájuk során elvégeztek – fogalmazott a község első embere –, s fontosnak tartom, hogy ők is jól érezzék magukat a mindennapokban. Persze, ehhez kell egy csapat – civilek, önkormányzati dolgozók –, amely szintén szívügyének tekinti az idősek sorsát. Szerencsére nálunk ez megvan, köszönhetően a fiatalabbak elkötelezettségének.

Horváth Tibor kiemelte: a 65 év felettiek a társadalom fontos rétegét alkotják, tőlük tanulni lehet, s velük beszélgetve csak gazdagodhat az ember.

Sármelléken 2011 óta minden decemberben vásárlási utalvánnyal segíti az önkormányzat a település időseit, s a kormányzat által biztosított szociális tűzifa jelentős részét is e korosztály tagjainak juttatják el, sőt, arra is rendre akad példa, hogy aki igényli, annak a polgárőr egyesület tagjai felvágják, összerendezik a tűzrevalót.

Sármellék 1870 lakójából 345 hatvanöt év feletti, az elnyert 1,5 millió forintot a nekik szóló programokra fordítják a következő esztendőben, árulta el Horváth Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában