Megújuló múlt

2022.12.11. 19:30

Befejeződtek a fejlesztések a zalaegerszegi skanzenben

Több mint 197 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével hat elem újult meg, illetve létesült a Göcseji Falumúzeumban. A program célja az intézmény helyi és térségi szintű turisztikai vonzerejének növelése.

Varga Lívia

Márton-nap a skanzenben. Sokak kedvelt kirándulóhelye a szabadtéri múzeum

Forrás: ZH-Archívum/Pezzetta Umberto

Az országban elsőként, 1968-ban Zalaegerszegen megnyílt skanzen turisztikailag kiemelt fontosságú, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az önkormányzat, emlékeztetve: az elmúlt évtizedekben megváltozott a múzeumi kultúra, egyre fontosabbá vált a látogatói igények kielégítése. A projekt segítségével mostantól lehetőség nyílik arra, hogy a turistákat interaktív módon bevonják a kiállításokba, amitől azt remélik: a látogatás időtartama és az intézmény turisztikai vonzereje nő.

A program keretében felújították a Hencz-malom homlokzatát, áthelyezték Szabolcs Péter Király és királyné-szobrát, valamint a kástut (jellegzetes őrségi épület, amely egyszerre volt éléskamra és jószágélelem tárolására alkalmas építmény). I. világháborús emlékművet (kőkeresztet) s új elemként pákászkunyhót telepítettek (a pákászok a lápvidék környékén a rétből, mocsárvidékből, azaz halászból, vadászatból, gyűjtögetésből élő emberek voltak), valamint felépítették a rámi kápolnát és a temetődombot.

Ezeken az attrakciókon kívül az azokhoz kacsolódó múzeumi (varsa, molnár kocsi, szekér stb.) és az interaktivitás elősegítő eszközöket (érintőképernyős monitor, digitális nyomatok stb.) is beszereztek a projektben, melyek segítségével a korabeli göcseji falvak mindennapi élete még autentikusabban, élménygazdagabban, interaktívabban mutatható be. A pályázat keretében elkészült kisfilmek a falusi élet egy-egy jelenetét elevenítik meg a látogató számára. Továbbá elkészült a Hencz-malom gépészetét bemutató makett is. A Széchenyi2020 program keretében, TOP-forrásból, 197.777.479 forintból megvalósult projekt hozzájárul a térség fejlődéséhez és a munkahelyteremtéshez, derül ki a közleményből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában