DNS-kutatások

2022.12.17. 06:50

A pálosok és Corvin János több mint fél évezredes hagyatéka

Egy minapi tudományos hír szerint a magyar kutatók azonosították a Hunyadi család két utolsó férfitagjának DNS-profilját. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a székesfehérvári Osszáriumban (csontkamrában) őrzött, majd ezer csont közül megtalálják azokat, amelyek az igazságos jelzővel illetett Mátyás földi maradványai, hogy azokat aztán méltó módon megjelöljék, s az emlékhelyen látogathatóvá tegyék.

Mihovics József

Mintavételre kiemelik Hunyadi Mátyás fia, Corvin János koponyamaradványát

Forrás: Magyarságkutató Intézet

A hat évszázados történet szálai a horvátországi Zagroje (hegy mögötti) vidék Lepoglava nevű településre, a pálos rendi szerzetesek ottani jelenlétéhez vezetnek. Az ősi horvát település Letenyétől nem egészen 70, Varasdtól 30 kilométerre fekszik. Vele kapcsolatban két éve írtunk lapunkban annak apropóján, hogy templomában felnyitották Corvin János sírját, ami azt a célt szolgálja, hogy a magyar tudósok közelebb kerüljenek Mátyás király földi maradványainak azonosításához. Ezeket a székesfehérvári Osszáriumban őrzik, együtt sok száz elhunyt személy porhüvelyével. A fehérvéri sírkamra egykori uralkodók és családtagjaik, rangos egyházi és világi személyek földi maradványait rejti. Ahhoz, hogy mely csontok tartoznak I. Mátyáshoz, össze kell vetni az egyenes ági férfi utód DNS-ével. Ehhez kellett mintát venni Lepoglava városkában, a Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatására felszentelt gótikus templomban, ahol a koronás fő fia, Corvinus János, a horvátok által is nagyra becsült Ivaniš Korvin nyugszik. Ő 31 évesen távozott az élők sorából, s kérésének megfelelően az észak-horvátországi szentélyben temették el. Vele közös sírban helyezték el egyszülött fiát, Kristófot, aki mindössze hat évet élt. Miután e síremlék épségben vészelte át a viharos évszázadokat, a maradványok összevethetők a magyarországi leletekkel. Ez nem könnyű, hisz ahogy a kutatók elmondták: miután annak idején a fehérvári sírokat a törökök feldúlták, felforgatták és kifosztották., a megmaradt csaknem 900 csontot és koponyát külön meg kell vizsgálni és összevetni a horvátországi mintával, azaz Corvinus János és fia DNS-ével.

A három Hunyadi: a törökverő János, az igazságos Mátyás és fia, Corvin János

A Magyarságkutató Intézet tudósainak feladata, hogy meghatározzák János és apja jellegzetes, csak férfiak közt öröklődő génelemeinek azonosságát. Eddig körülbelül 350 csont esetében készült el a teljes genetikai feltérképezés. A hátralévő 550 közül várható, hogy megtalálják Hunyadi Mátyás földi maradványait. Ez megtörténhet napokon belül, de hosszabb időt is igénybe vehet.

A magyar kutatók eddigi megállapításainak részletes ismertetőjéhez november 16. óta a Helyon nevű, online tudományos szaklapban bárki hozzáférhet.

Két évvel ezelőtt nyitották fel Corvin János és fia kriptáját
Forrás: Magyarságkutató Intézet

Lepoglava neve középkori eredetű, szószerinti fordításban azt jelenti, hogy „szép fej”, s arra utal, hogy a település dombtetőn áll. A festői vidék Ivanščica hegység tövében terül el. A hegycsúcs legmagasabb pontja valamivel több, mint a Kékesé. 1061 méter. Tetején tv-torony áll, amelynek szignálja Zalaegerszegre is eljut. Itt, a dombok között telepedtek le a pusztába vonuló, imádságos szerzetesek, azaz a pálosok, akik közel sem. éltek a világtól elvonultan. A szerzetesek a Stájer Hercegség területéről származó, nagy hatalomra szert tevő Cilleiek támogatását tudták maguk mögött. 1400 körül Cillei Hermann szlavón bán templomot emeltetett számukra. A főúr vagyonának jelentős részét is nekik adományozta, ám templomukat és kolostorukat az oszmánok 1391-ben lerombolták, könyvtárukat felégették. Ezt követően, 1492-ben Corvin János lépett elő jótevőként. Vastag, erődszerű falakkal újjáépíttette a szentélyt, amelyet őrtornyokkal és vizesárokkal is körbe vették, védve az állandó török veszélytől.

A székesfehérvári Osszárium, ahol a királyok csontjait őrzik                                    

A monostor a szellemi élet központjává lépett elő. a horvátországi pálosok központja lett. Falai közt nyílt meg az első horvát gimnázium, majd az első egyetem, amely filozófiai és teológiai doktoranduszokat is kibocsátott. Kincstárában - amelybe három vasajtón át lehetett csak bejutni – Mátyás király palástját őrizték, amelyet Beatrix királyné hímzései díszítették. Szóbeszéd szerint a király is megfordult a pálosoknál. Az egyházi ereklyék sorát drága kelyhek, továbbá gyöngyökkel kivarrt miseruhák gyarapították. A ruhákat csakis nagy ünnepeken használták, leginkább akkor, amikor főpap végezte a szertartást. Az idők során (1673-1711) között) négy kápolnát is emeltek, ezek számos horvát nagyság földi maradványait rejtik.

A szerzetesek, akiknek a száma idővel a félszázat is elértre, sokoldalúságára vall, hogy gyógyszerészettel is foglalkoztak, nem kevésbé a művészetekkel, könyvmásolással. Pártalan értékű bibilotékával is rendelkeztek. Emellett fölkarolták kézművességet. Ők honosították meg a csipkeverést, amely napjainkra világhírűvé vált, 2009-ben fölkerült az UNESCO európai szellemi örökségének a listájára.

Érdeklődők a szerzetesek egykori patikájában

Az aranykornak azonban vége szakadt a 18. században. II. József, a „kalapos király" hatalmának központosítása végett sorra szűntette meg a vallási rendeket. Rendelkezése 1786-ban a pálosokat is elérte. Lepoglava kolostora sokáig üresen állt, majd a 19. század közepén börtöné alakították. A második világháború előtt ide zárták Josip Broz Titot is. A későbbi marsall és országvezető hatalomra kerülve szintén ide száműzte politikai ellenfeleit. Mások mellett itt raboskodott Alojzije Stepinac zágrábi mártír-érsek, a horvát Mindszenty, akinek szentté avatásán fáradozik a horvát egyház. A rendszerváltást követően, 1999-ben az egész komplexum az örökségre méltó varasdi püspökség tulajdonába került.

Lepopglava Corvin János idejében
Forrás: VARAŽDINKE VIJESTI

Ami a többi magyar koronás fő DNS-kutatását illeti: azt Nápolyban tervezik folytatni. Az ott eltemetett Anjou leszármazottak földi maradványaiból szeretnének mintát venni, hogy azokat azonosítsák Károly Róbert és Nagy Lajos földi maradványaival, amelyeket a fehérvári Osszáriumban őriznek a többi csont között.

 

Így halt ki a Hunyadi-dinasztia

Igazságtalanság érte egyik legnagyobb királyunkat, igazságos Mátyást és fiát. Ahogy a históriából tudható: Mátyás halála után a trón várományosa volt a király házasságon kívül született fia, János is. Annak ellenére, hogy Mátyás kinyilvánította, őt szánja örökösének, a király halála után mégsem az ő fejére került a királyi korona. A vele szembeni legfőbb érv az volt, hogy házasságon kívül született, mégpedig nem is nemes anyától, hanem egy bécsi polgárlánytól. Ezért inkább Ulászló cseh királyt ültették a trónra a nemes urak. Kiengesztelésképpen Corvin János megkapta a bosnyák, a szlavón hercegi, illetve a horvát báni címet. Bánsága székhelyét Lepoglavába helyezte át. Neki köszönhetően az oppidum visszanyerte régi fényét. A szép idők azonban nem tartottak sokáig, ugyanis csakhamar meghalt a bán, aki végső nyughelyéül a pálos kolostor templomát választotta.

Nem sokkal halála után az őt követni hivatott fia, Kristóf is elhunyt, ezzel kihalt a híres Hunyadi család.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában