"Ilyen emberek szeretnénk lenni"

2022.12.15. 18:00

A ma 117 éve született Farkas Ferencre emlékeztek a róla elnevezett zeneiskolánál (videó)

Nagykanizsán, a Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés AMI Sugár utcai épületénél Farkas Ferenc, az iskola névadója előtt hajtottak fejet, aki 1905. december 15-én született a dél-zalai városban.

Benedek Bálint

A Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés AMI Sugár utcai épületénél az iskola névadója előtt hajtottak fejet

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Életművét, pályáját végigtekintve egy igazán nagyszerű, tehetséges művészt ismerhetünk meg - mondta a megemlékezésen Baráth Adrien, az intézmény igazgatója. - Széles látókörű, európai műveltségű személyiség volt, aki egyedülálló pedagógiai tehetségének köszönhetően számos nagyszerű zeneszerzőt indított el a hírnév útján. Tanítványai mindig szeretettel beszéltek róla, ő volt a nagybetűs Tanár úr, aki generációk számára képviselte az állandóságot, a szakmai tudást és minőséget. Utazásai során kereste a művészeti élményeket, gyűjtötte azokat, sőt alkotóművészek ismeretségét keresve inspirálódott új művek megírására. Számára a művészet nem egyedül a zene világát jelentette. Költészet, képzőművészet és a zene harmóniája köszön vissza műveiben. Zenei pályáját is a sokféleség jellemezte, hiszen volt korrepetitor, tanár, zongoraművész, karmester, zeneszerző, kórusvezető, igazgató.

Baráth Adrien szerint ilyen emberek szeretnénk lenni: jó tanárok, pedagógusok, megbízható társak, kollégák az élet minden területén. Hozzátette: szeretnék, ha a növendékeik is szeretettel gondolnának vissza majd pár év vagy évtized múlva az iskolában töltött időszakra. Ők mindent megtesznek ezért. A Farkas Ferenc nevét viselő iskolaként feladatuk az is, hogy a zeneszerző nevét, munkásságát megismertessék a jövő fiataljaival, s emlékezzenek rá. 

A koszorúzás során növendékük, Simo Zsófia segédkezett, aki szorgalmával, zenei sikereivel méltó módon képviseli az iskola diákjait.

Baráth Adrien intézményvezető és Simo Zsófia növendék koszorúzott
Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában