Megtakarítást eredményezne

2022.12.28. 20:00

A közvilágítás átfogó rekonstrukcióját tervezi Nagykanizsa önkormányzata

Szinte az egész városra kiterjedő közvilágítási rekonstrukciót tervez a város önkormányzata. A közgyűlés november elején arról döntött, hogy a tervdokumentáció elkészítéséhez mintegy 17 millió forintot biztosít az idei költségvetésből.

Pásztor András

A tervek szerint 5570 darab lámpestestet cserélnének hatékonyabbra

Fotó: Gergely Szilárd

Az előterjesztést dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNK! Egyesület frakcióvezetője készítette. Mint mondta: az áramdíj és a rendszerhasználati díj emelkedése miatt halaszthatatlanná vált a ma már korszerűtlen nátrium- és kompakt fénycsöves lámpák cseréje. A nagy fogyasztású közvilágítási berendezések cseréjét indokolja továbbá az is, hogy a 2002-ben felszerelt lámpatestek burkolatai sok esetben eltörtek, s emiatt gyakori meghibásodási ok a lámpatestek beázása, zárlat kialakulása. Ráadásul a régi lámpatestek alkatrészcseréje sem biztosított hosszú távon.

Mint kiderült: az önkormányzat ESCO típusú (önrészt nem igénylő) finanszírozással kívánja megoldani a közvilágítási rekonstrukciót, azaz a beruházás költségeit az energiamegtakarításból fedezné.

A beruházás műszaki tartalmát is meghatározta a közgyűlés, eszerint a leendő pályázóknak városszerte 5570 darab lámpatestet kellene lecserélni, illetve 41 darab új lámpatest kialakítását is el kell majd végezni, jellemzően a Felsőerdő, Balatoni, Kalmár, Európa Tanács, Vásár és Laktanya utcákban. A városban található 694 darab energiahatékony ledes lámpatesthez nem nyúlnának, csupán azok jövőbeli üzemeltetését és folyamatos karbantartását végezné a leendő nyertes ajánlattevő cég.

A javaslat mellé természetesen gazdasági számításokat is készítettek, melyek szerint a beruházás bruttó összege megközelíti az egymilliárd forintot. Azonban az új, energiahatékony lámpákkal közel 50 százalékos megtakarítás érhető el, ami éves szinten 141 millió forintos megtakarítást eredményezne az önkormányzatnak. A számítások szerint az új lámpatestek bérlése és karbantartása éves szinten 84-85 millió forint kiadással járnának. Mindez azt jelenti, hogy az összes költség levonását követően az önkormányzatnak még így is maradna éves szinten közel 40 millió forint megtakarítása, mely összeget egyéb fejlesztésekre fordíthatna.

A testület valamikor a jövő év első negyedévében írja ki a közbeszerzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában