Közel duplájára emelkedett a víziközmű rendszerre való csatlakozás díja

2022.11.24. 15:31

Visszakapták a korábban elvont pénzeket a nagykanizsai önkormányzati cégek

Ismét módosította idei költségvetését a nagykanizsai önkormányzat, közel duplájára emelte az ivóvíz- és szennyvízhálózatra történő lakossági bekötések hozzájárulását a testület, illetve kihasználatlanságra hivatkozva a bagolai és a kisfakosi orvosi rendelő bezárásáról is döntött a közgyűlés a csütörtöki soron kívüli ülésen.

Pásztor András

Nem volt egyetértés a források felhasználását illetően Fotó: Szakony Attila

A költségvetés módosítására azért volt szükség, mert a város önkormányzata a közelmúltban visszakapta a Sberbankban ragadt pénz döntő hányadát. Mint kiderült: a közel 1.7 milliárd forintnak azonban csak töredéke a szabad felhasználású forrás. Az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója részéről Horváth Jácint képviselő vázolta, mire akarják fordítani a szabad forrásokat. Mint mondta: javarészt az önkormányzati cégektől korábban elvont milliókat adnák vissza, így a VIA Kanizsa Városüzemeltető Zrt. plusz 30 millió forintot, a Kanizsa Uszoda Kft. plusz 10 milliót, a Kanizsa Médiaház Kft. plusz 10 milliót, míg a Kanizsa Rehab Kft és a Városfejlesztő Kft. 5-5 millió forintos működési támogatást kapna. Emellett visszaépítenék a sporttámogatásokra szánt 30 millió forintos keretet is.

A Fidesz részéről Szabó Szilárd frakcióvezető jelezte egyet nem értését. Mint mondta: jelen körülmények között nem arra van szükség, hogy az önkormányzati cégek a plusz forrásokból jutalmakat osztogassanak, sokkal inkább arra, hogy járdákat, gyalogátkelőhelyeket újítson fel városszerte az önkormányzat. A Fidesz nem is szavazta meg a költségvetés módosítását, de az ÉVE-frakció nyolc igen szavazata elég volt a döntés meghozatalához.

Napirendre került a víziközmű rendszerre történő utólagos csatlakozás költségeinek emelése is. Mint elhangzott: a lakosságtól beszedett hozzájárulási díj már évek óta nem fedezi a valós költségeket, melyet viszont az önkormányzatnak ki kell fizetnie a Vízmű felé. Éppen ezért a hozzájárulási költségek emeléséről döntött a testület, mely az ivóvíz esetében az eddigi 254 ezer forintról 580 ezer forintra emelkedett, míg a szennyvíz esetében az eddigi 381 ezer forintról 590 ezer forintra nőtt.

A közgyűlés arról is döntött, hogy a bagolai és kisfakosi orvosi rendelőt megszünteti, mivel a betegek nagy része a sánci rendelőt veszi igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában