Márton-nap

2022.11.13. 10:00

Vidám pincejárás a Nagykanizsához közeli Cserfő-hegyen

A Nagykanizsához közeli Cserfő- és Bagó-hegyi gazdák közreműködésével Márton napi újborversenyt és pincejárást szerveztek szombaton. Utóbbi eseményen a lankák legendás nedűit kóstolták végig a túrázók, persze olykor pálinka is került a kupicákba.

Benedek Bálint

A Cserfő-hegyen dolgozó gazdák, balról: Kovács Tibor, Gazdag Attila és Nagy Lajos abban egyetértettek, hogy jó borok készültek

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Különösen igaz volt ez Gazdag Attilánál, ahol illatos, minőségi italokat ihattak a vendégek. Az Antal pincétől induló népes pincejáró csapata még csak a második célpontjánál járt, ám megannyi nedűből választhatott, mely mellé kivételes zalai ételek dukáltak. A vágott zsíros kenyértől, a házi kolbászon és sonkán át egészen a ropogós sóskifliig. A vendéglátó jó szokásához hűen ismét humorba öltöztette mondanivalóját, melytől mindenki szívesebben ízlelgette a poharába került különféle tételeket.

– Kilencedik alkalommal gyűlnek össze a borosgazdák a laikus érdeklődőkkel együtt, hogy elmélyedjenek a két hegyhát leveinek megismerésében – fogalmazott Gazdag Attila. – Az eltelt évek alatt egyre jobb és jobb minőségű borok kerültek a pincejárást megelőző újbor mustrára. Ráadásul az idén rekordot döntöttünk, hiszen 30 tétellel neveztek a gazdák, melyek komoly minőséget képviselnek. A zsűri tagjai sok ezüst és arany minősítést osztottak ki és ebből a repertoárból a pincejáráson a poharakba is jutott. A Cserfő-hegy főborásza, Nagy Lajos az Antal pince tulajdonosa sokat segít a hozzá forduló gazdáknak, akik ha megfogadják a tanácsait, bizony sokat fejlődhetnek.

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Gazdag Attila szerint a környék hegyhátain korábban talán a rizlingszilvánit kedvelték, ám mostanra változott a kép, s mindenféle fajta szőlő megterem. A teljesség igénye nélkül: szürkebarát, chardonnay, sárga muskotály, juhfark, furmint, Irsai Olivér, de a cabernet franc szintén megtalálható a hegyhátakon. Minden próbálkozik, hogy a lehető legjobbat válassza, és az időjárás változás miatt számos olyan fajta is megél, amire korábban nem volt példa. Augusztus végétől szeptember közepéig szinte minden szürettel végeztek a gazdák, októberre megszülettek az újborok. Így történhetett meg az, hogy az idei Márton napi újborversenyen teljesen letisztult, kész nedűket kellett a bíráknak mustrálnia.

– A magam részéről egy új területemről származó rizlingszilváni-zenit-cserszegi fűszeres cuvée-t készítettem, ezen túl vásárolt szőlőből egy különleges Irsai Olivér bort készítettünk Nagy Lajos barátommal, valamint egy Ottonel muskotály, noah és Syhar rozé került palackba – fűzte hozzá.

Egy óvatlan pillanatban azt is megkérdeztük Gazdag Attilától milyen gyümölcsökből készített az idén pálinkát. Ám, ahogy elkezdte sorolni a fajtákat, rájöttünk, hogy arra kellett volna megkérnünk milyen alapanyagból nem főzött. Szinte vég nélkül sorolta a különféle szőlőfajtákat, különlegességként naspolyából is készített párlatot.

A pincejárásra érkezőket Gazdag Attila szomszédja, Kovács Tibor is örömmel fogadta. A férfinek a munkájából kifolyólag nincs sok ideje, de ettől függetlenül a hegyi gazdák támogató segítségével már készít bort. Szerinte nagyon fontos az összefogás, a kellemes légkör megteremtése, és ebben a cserfőiek az élen járnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában