Hiánypótló kiadvány

2022.11.10. 11:30

Tanulmánykötet jelent meg a Muravidék építészetéről

Hiánypótló kiadványként, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet gondozásában jelent meg a művészettörténész Pisnjak Atilla által írt Muravidék építészete a dualizmus korában című tanulmánykötet. A fotókkal gazdagon illusztrált könyv bemutatóját szerda este tartották Lendván, a Bánffy Központban.

Gyuricza Ferenc

Balaskó Zsolt (balról) és Pisnjak Atilla a szerda esti kötetbemutatón Fotó: Gyuricza Ferenc

A Galéria és Múzeum munkatársaként dolgozó szerző a Balaskó Zsolt építésszel folytatott beszélgetés során elmondta, még szakdolgozata megírásakor kezdte el a Muravidék építészetét tanulmányozni, az első inspirációja innen a kötet elkészítéséhez. A témával akkor kezdett még mélyebben foglalkozni, amikor a Magyar Művészeti Akadémia által meghirdetett ösztöndíjprogram egyik támogatottja lett. A kötet az ennek keretében végzett kutatómunkája eredménye.  

Kiemelte: nem tekinthető minden épület építészetileg értékesnek, ami a régmúltból maradt fenn, a Muravidék azonban így is számos olyan fontos szakrális és profán építészeti emlékkel rendelkezik, amire érdemes a jelen korban élők figyelmét is ráirányítani. Magyar nyelvű átfogó tanulmány eddig nem született ezekről. A kötetben az általa kiválasztott épületekről olvashatóak rövid leírások, amik jellegzetességeik kiemelése mellett a megszületésük körülményeit, illetve funkciójukat is tartalmazza. A legtöbb esetben a tervezőjük is ismert, ám akadnak olyanok, amelyek kapcsán ezen adat már a feledés homályába merült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában