Jó ügyekért dolgoznak együtt

2022.11.09. 18:00

Sajtótájékoztatót tartott a Nagykanizsai Városvédő Egyesület és a Sigmund Romberg Emlékbizottság

A Nagykanizsai Városvédő Egyesület és a Sigmund Romberg Emlékbizottság két, a város számára jó ügyben is együttműködik ezután. A felek a részletekről szerdán egy belvárosi kávézóban tartottak sajtótájékoztatót.

Benedek Bálint

A zeneiskola homlokzatán található, 2010-ben felavatott Romberg-emléktábla

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A városvédők elnöke, Cserti Tibor elmondta: a kanizsai Farkas Ferenc zeneiskola homlokzatán található, 2010-ben felavatott Romberg-emléktábla állapota az utóbbi időben jelentősen leromlott. Ennek felújításában kérte szervezetük segítségét a Sigmund Romberg Emlékbizottság, ennek érdekében a lakosság bevonásával közösségi gyűjtést indítanának.

- A felajánlott összegből a tábla javítását végeznék el, hogy ezután is méltó módon hajthassanak fejet a város szülötte, a világhírű zeneszerző emléke előtt - tette hozzá Halász Gyula, az emlékbizottság tagja.

A másik felkarolandó ügy szintén Romberghez is köthető. Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros, az emlékbizottság másik tagja kiemelte: a horvátországi Belistye városát 1884-ben alapították a zsidó kanizsai nagykereskedő és gyártulajdonos, Gutmann család fafeldolgozó üzemének dolgozói számára. A gelsei származású Gutmannt rokoni szálak kötötték Sigmund Romberg apjához, Ádámhoz, így Nagykanizsa és a horvát kisváros kulturális kapcsolatot ápolt egymással. Sigmund még gyermekként Belistye városba költözött, ott nőtt fel, szülei sírja is ott található.

A két szervezet eldöntötte: jövőre közös kirándulást szerveznek a horvát városba, felkutatva történelmi örökségeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában