Az őszi munkák befejezését is ünnepelték

2022.11.14. 11:30

Márton napot tartottak a hagyományápoló kertbarátok Zalaegerszegen

A zászlajára tűzött feladatokhoz illően az ősz derekán aktuális népszokásokat felelevenítve, Márton napi ünnepséget tartott barátai társaságában a Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület.

Fincza Zsuzsa

Márton napi alkalmi kórus a zalaegerszegi kertbarátok "himnuszával" köszöntötte a résztvevőket

Fotó: Fincza Zsuzsa

A közösségnek otthont adó Keresztury-VMK-ban hét végén rendezett vidám találkozóra ezúttal is meghívást kaptak, a Csentei Szőlőtermelők Egyesületének és a Mezőgazdasági Nyugdíjasok Klubjának tagjai - elvégre a Márton nap mindhárom társaságnak az egyik legnagyobb ünnepe, hiszen a mezőgazdasági, kiskerti, szőlőskerti munkák befejezéséhez kötődik, s ilyenkor már asztalra lehet tenni a kóstolót az idei borból, a terményekből, a felcseperedett libákból. Persze csak miután az itókát a sok évtizedes ceremónia szerint megszentelte a tréfás alakulat, ezúttal állandó zenészük: Varjasi Gábor "püspök", Németh Miklós és Reizer József "ministránsok"személyében.

Gecse Péter alpolgármester megköszönte az egyesület hagyományápoló, értékteremtő munkáját, mellette Mrakovics Miklósné

Gecse Péter alpolgármester megnyitójában megköszönte az egyesület hagyományőrző, értékteremtő munkáját, amellyel évek óta felpezsdítik a város közösségi életét és öregbítik a jó hírét. Flaisz Gergő, a vmk igazgatója az intézmény egyik legaktívabb közösségeként jellemezte a kertbarátokat, akikre bátran alapozhatják több rendezvényüket is.

Flaisz Gergő, a vmk igazgatója az intézmény egyik legaktívabb közösségeként jellemezte a kertbarátokat

A kertbarátok Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke vezetésével színes műsorban elevenítették fel a Márton napi hagyományokat, felidézve Márton püspök jeles cselekedeteit, s a naphoz kötődő népszokásokat.

A "püspök" és ministránsai: Varjasi Gábor, (balról) Reizer József és Németh Miklós "megáldotta" az újbort. Az asztalnál a házigazdák: Domján Miklósné és Takács Antal

A délután közös vacsorával, tombolával, zenével, tánccal zárult.

A házigazdák: Takács Antal és Domján Miklósné a megszentelt újborral és pogácsával kínálták a vendégeket

 

A kertbarát-dalárda bordalokkal szórakoztatta a publikumot

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában