Élő kertek öt településen

2022.11.23. 17:30

Élettereket alakítottak ki rovaroknak, lepkéknek, madaraknak

Lezárult a Living Gardens (Élő kertek) elnevezésű Interreg-projekt, amelyben Zalakaros, Gyenesdiás, illetve az osztrák Pfaffstätten, Tattendorf és Trumau önkormányzata vett részt.

Péter B. Árpád

A projekt lezárult, a munka nem ér véget. A sajtótájékoztatón (b-j) Novák Ferenc, Gál Lajos és dr. Molnár Gábor

Fotó: Péter B. Árpád

Az együttműködésben bemutató élőhelyeket alakítottak ki, hogy felhívják a figyelmet a biodiverzitás fontosságára, s egyúttal arra ösztönözzék a helyieket: létesítsenek ők is hasonlókat saját kertjükben, ezáltal segítve akár a veszélyeztetett fajok megóvását.

Dr. Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezet-vezetője a gyenesdiási záróeseményen kiemelte: a projekt azt mutatta meg, milyen lehetőségei vannak a biológiai sokféleség megőrzésének, s ezért mit tehetnek az önkormányzatok és a helyben élők.

Dr. Molnár Gábor azt mondta, a BFT pályázatai közül nagyon népszerűek azok, amelyek a települések szépítését, a zöldterületek fejlesztését szolgálják. Ez projekt annyiban tért el ezektől, hogy ebben a lakókat próbálták ösztönözni arra: „mintát véve a települési munkákról, egyfajta bemutatóhelyként szerepeljenek, ezáltal hozzájárulva a biológiai sokszínűséghez, élvezve annak minden hasznát: a változatos növény- és állatvilágot ”. Vagyis a projekt most nem ér véget, eredményei – a lakossági aktivitás függvényében – 5-10 év múlva lesznek láthatók igazán.

A projekt lezárult, a munka nem ér véget. A sajtótájékoztatón (b-j) Novák Ferenc, Gál Lajos, dr. Molnár Gábor, Karinja Heger és Geletáné Varga Éva projektasszisztens, hátul Miha Sarolta tolmács

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere arról beszélt: „a nagyközség három évtizede járja a környezet- és klímatudatosság útját, s ez a projekt a koronája az eddigi munkának”. Leszögezte, az élőhelyvédelmi programban mintegy 800 négyzetméteren, mozaikokban mutatják be, mi szükséges egy „élő kerthez”. Azt szeretnék, ha minél többen követnék a példát a településen, kialakítva például fa- és kőrakásokat, homokvárakat, lepkeházakat és rovarhoteleket a saját környezetükben.

Gál Lajos leszögezte, ezzel szeretnék „megőrizni az élhető lakókörnyezetet s eleink tudását az élhető világ megőrzése érdekében”.

Novák Ferenc, Zalakaros első embere úgy fogalmazott, évtizedek óta ügyelnek a természet védelmére, s ez a szellemiség már az óvodában tetten érhető. Mint mondta: „a bennünket körbevevő csodálatos környezet nemcsak a lakosság életminőségéhez járul hozzá, hanem turisztikai vonzerőt is jelent”. E projektben például a termáltónál természetes pihenőhelyet alakítottak ki a vízimadaraknak.

Élő kert Gyenesdiáson, a Szent János-forrás és a vízimalom közelében. Van itt vadvirágos rét, gyíkvár, cincértanya és szarvasbogárhotel is

Novák Ferenc hozzátette: mindez nemcsak szemet gyönyörködtető attrakciót jelent, hanem a biológiai sokféleség megőrzését is erősíti.

Karinja Heger, a Global 2000 vezető munkatársa kifejtette: a három, Bécshez közeli, bortermelő vidéken fekvő osztrák településen kialakítottak például réteket, fa- és kőrakásokat, illetve vizes élettereket. Emellett Trumau a vadméhekre koncentrált, Pfaffstättenben a járdaszigeteket ültették be növényekkel, Tattendorfban pedig hatalmas területeket vontak be a természet- és környezetvédelmi projektbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában