Tizedik alkalommal

2022.10.12. 10:30

Már lehet szavazni az Év fájára

Az Országos Erdészeti Egyesület tizedik alkalommal hirdette meg az erdők hete programsorozathoz kapcsolódva, az Év fája online szavazást, amely során a 2023-as esztendő fafaját választhatják ki a résztvevők három jelölt - a kecskefűz (Salix caprea), a rezgő nyár (Populus tremula) és a vénic-szil (Ulmus laevis) - közül. Hogy végül melyik nyeri el a címet, az a szavazókon múlik, a voksolás elindult és november 6-ig tart.

Benedek Bálint

November 6-ig tart a szavazás

Forrás: Illusztráció / Piqsels

A Zalaerdő Zrt. is felhívást intézett az erdészek és mindenki felé, aki érdeklődik az erdők és a fák világa iránt, hogy az Év fája tematikus honlapon (https://www.azevfaja.hu/) keresztül szavazzanak az Év fájára. Minden egyéni felhasználó egyszeri alkalommal, egy adott fafajra szavazhat. Ugyanitt megtekinthető a szavazás naprakész állása is. A végeredményt az Országos Erdészeti Egyesület honlapján és a közösségi oldalán adják közre, november 7-én.

Akkor most nézzük, melyik az a három fajta, amelyik közül választani lehet. Kecskefűz (Salix caprea): a húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s egyes helyeken ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él, az Alföldön kimondottan ritka. Rezgő nyár (Populus tremula): hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá. Vénic-szil (Ulmus laevis): elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Őshonos szileink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában