Az idősek a fiatalok példaképei

2022.10.25. 20:00

Lezárult az Idősek hónapja Zalaegerszegen (videó)

Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember előadásával, valamint díjak átadásával zárult az Idősek hónapja programsorozat Zalaegerszegen. A zárórendezvényt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartották kedden délután.

Mozsár Eszter

Pál Ferenc (Feri atya) arról tartott előadást, hogy miként lehetünk boldog emberek

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megjelenteket elsőként Balaicz Zoltán polgármester, a Városi Idősügyi Tanács elnöke köszöntötte, aki egyben visszatekintett a mozgalmas hetekre. A változatos programokat az önkormányzat, az idősügyi tanács, valamint a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetség Zala megyei szervezete rendezte. A tartalmas időtöltést és közösségépítést célozta meg többek között az emlékséta, a különféle vetélkedők, ügyességi feladatok sora, a Senior Akadémia, illetve a városrészi klubok rendezvényei. A polgármester hozzátette, bárhol látták vendégül, mindig vidám és mosolygós arcokat látott, ami azt bizonyította, hogy újra feléledt a város. A közösség szövetét, szálait erősítették meg az utóbbi egy hónap programjai. A polgármester végül hozzátette, az idősekre való odafigyelés nem egy világnapra, nem egy hónapra, hanem az év minden egyes napjára szól. Zalaegerszeg ezután is számít arra a generációra, amely a fiatalok példaképé vált, mondta Balaicz Zoltán.

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek napjává, amihez a következő évben csatlakozott a zalai megyeszékhely, ahol a programok sora azóta egy hónaposra bővült. Idén az október 25-ei zárásig egyebek mellett Senior Akadémia, főzőverseny, művészeti tárlat, gyalogtúra, haditorna, sportvetélkedő, zenés délután vár a szépkorúakra, azaz majd’ minden negyedik zalaegerszegire, ugyanis a város lakosságának 24,1 százaléka már betöltötte a 65. életévét. 

Balaicz Zoltán köszöntötte a jelenlévőket
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Vigh László parlamenti képviselő, miniszteri biztos egy tanulságos történettel érzékeltette azt, hogy bár az idő múlását megállítani nem lehet, egy dologra megtanít mindenkit: „az életben csak az idő érti meg, hogy milyen fontos a szeretet.” A politikus utalt arra is, hogy sokan másképpen látják a világot, ám valahol mégis egy irányba tartunk. A nyugdíjas korosztály az, amelyik mintát és példát ad a gyerekeknek, unokáknak, s ezért mindenképpen tisztelet jár.

Az ünnepségen a Petőf utcai Tagóvoda óvodásai léptek fel
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendezvényen Pál Ferenc (Feri atya) katolikus pap, mentálhigiénés szakember tartott humoros és megható történetekkel fűszerezett előadást a boldogságkeresésről, a boldog ember ismérveiről. Az idősek hónapja alkalmából végül elismeréseket adtak át. Az ünnepségen közreműködtek a Petőfi Sándor utcai Tagóvoda óvodásai.

Balaicz Zoltán: "Éppen az idősebb korosztálynak van a legnagyobb szüksége a találkozásokra, a beszélgetésekre, klubfoglalkozásokra. Számtalan program közül választhatnak mindazok, akik kimozdulnak otthonaikból." A polgármester hozzátette, a zalai megyeszékhely a járvány ideje alatt megmutatta a közösség összetartó erejét, a programsorozat pedig arra mutat rá, hogy a városban mindig kiemelkedő figyelem, gondoskodás jut az idősebb korosztálynak.

Idősek hónapja, sportnap (korábbi galériánk):

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában