Demonstráció

2022.10.27. 14:00

Közös énekléssel tiltakoztak a pedagógusok Nagykanizsán

Több kanizsai általános és középiskola előtt csütörtökön tiltakozásul tanárok és támogatóik együtt énekelték el A Pál utcai fiúk című előadásból ismertté vált Mi vagyunk a Grund című dalát, melynek mondanivalója álláspontjuk szerint megegyezik a pedagógusok véleményével.

Benedek Bálint

A nagykanizsai Péterfy-iskola előtti téren a tanárok városi közös tiltakozó akciójában a pedagógusok mellett szülők és nagyszülők is együtt énekelték A Pál utcai fiúk című előadásból ismertté vált Mi vagyunk a Grund című dalt

Fotó: Szakony Attila

A tiltakozó akció egyik helyszínén, a Péterfy-iskola előtti téren 17 pedagógus és támogatóik, szülők és nagyszülők álltak ki a közoktatás helyzetének javításáért. Az ottani tiltakozás szervezője, Jakab Andrea közölte, tudomása szerint a kanizsai intézmények szinte egységesen csatlakoztak a megmozduláshoz, tehát velük egy időben tiltakozott a Kiskanizsai-iskola, a Hevesi-iskola, a Bolyai-iskola, a Zrínyi-iskola, a Rozgonyi-iskola, a Batthyány-gimnázium, a Mező-gimnázium, a Kőrösi-iskola, valamint a Cserháti-technikum eltérő számú pedagógusa, és szülők is jelen voltak a megmozduláson.

- A közoktatásban alapvető dolgokhoz kell hozzányúlni, ahhoz, hogy majd egyszer a jövőben elmondhassuk: korszerű oktatás folyik az iskolákban - mondta Jakab Andrea. - Nagyon nagy a baj, de ezekről a problémákról csak érintőlegesen vesznek tudomást az oktatásirányításban dolgozók és persze a döntéshozók is. Sokan sajnos úgy tesznek, mintha csak a pedagógusbérekről lenne szó, de ez messze több annál.

A szervező hozzátette: petíciót indítanak, melyben nagykanizsai és környékbeli tanítók, tanárok, oktatást segítő dolgozók, szülők, nagyszülők, diákok kiállnak a színvonalasabb oktatásért, a modernebb iskolákért, a gyermekközpontúságért, a pedagógusok megbecsüléséért.

- Tiltakozunk, mert elvették, kiüresítették a pedagógusok sztrájkjogát - mondta. - Tiltakozunk, mert a tanítók, tanárok, szülők és diákok feje felett, valódi szakmai egyeztetés nélkül hoznak meg a közoktatás jelenét és jövőjét alapvetően meghatározó döntéseket.

Információink szerint néhány intézményben eltérő időtartamban sztrájkoltak, nem vették fel a munkát a tanárok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában