Miért fest az ember?

2022.10.16. 19:00

Karnics Tibor különleges tárlata a hévízi Belvárosi Múzeumban

Megnyílt Karnics Tibor Miért fest az ember? című különleges tárlata a hévízi Belvárosi Múzeumban. Itt a közelmúltban született szíves képek mellett indiánábrázolások és airbrush technikával készült alkotások is láthatók.

Péter B. Árpád

„Utazunk a különféle technikák világában is”. A kiállítás-megnyitón Németh Péter (balról) ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Karnics Tibor képeit. A háttrében a szíves anyag egy részlete

Fotó: Péter B. Árpád

Karnics Tibor grafika szakon végezte a középiskolát Pécsett, de, mint lapunknak mesélte, akkoriban, elsősorban anyagi okok miatt, még nem volt módja festeni. Ugyanakkor foglalkoztatta ez a művészeti ág.

– Az embert megmozgatja, hogy mi a fény s mi az árnyék – mondta lapunknak a Hévízen élő képzőművész –, s az is megragadott, hogy Csontváry festői tekintetű mesternek hívta az Istent. Ez mind-mind lerakódott bennem, és amikor engedték a lehetőségeim, akkor először nekiálltam játszani a festékkel. Innen vannak az airbrush-képek. Az akkoriban nagyon modern technika volt, én pedig autodidakta módon elkezdtem azzal foglalkozni, majd ebből kiállításom is volt, például Frankfurtban.

Az évek múlásával újabb kihívások kezdték érdekelni Karnics Tibort. Ekkor születtek az indiános képek, amelyek az arcokra koncentrálnak. A művész arról is beszélt: az észak-amerikai indiánoknak hasonló a DNS-ük, mint a magyaroknak, tehát „van köztünk rokonság”.

A képzőművész kiemelte: neki megadatott, hogy megélheti a festészet szakralitását, erről tanúskodnak nagyméretű képei is. Hozzátette, mindezt előadás vagy könyv formájában egyszer a közönség elé szeretné tárni.

A publikumot a Piller duó jazzmuzsikája is elvarázsolta
 

A kiállítást Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki eképpen ajánlotta a nézők figyelmébe a tárlatot:

– Egy utazáson veszünk részt, hiszen megismerjük a művész korábbi munkásságát, azokról a helyekről kapunk impulzusokat, ahol ő járt, de utazunk a különféle technikák világában is, találkozunk olajjal, akrillal, illetve a modern airbrush-irányzattal is.

Németh Péter elárulta, amikor készült a megnyitóra, a „szíve a szívekhez húzott”, mert ezek a motívumokkal, szimbólumokkal, jelképekkel ékesített alkotások mind-mind mondanak, jelentenek valamit. Ott van bennünk a szeretet s a szerelem.

– Ám mélyebb rétegeikben számos plusz tartalmat hordoznak – elemezte az alkotásokat Németh Péter. – A tükör például a túlvilágba visz át, s ezzel megjelenik a spiritualitás is ezeknél az alkotásoknál, ami persze nem véletlen, hiszen Karnics Tibor mélyen kötődik a buddhizmushoz. 

Egy korszak képei. Az indiános festmények az arcokra koncentrálnak
 

A megnyitón a Piller duó lágy dzsesszdalamai is elvarázsolták a publikomot, amelyet dr. Bilkei Irén, a Zala Megyei Levéltár címzetes igazgatójának régmúlt időkbe kalauzoló előadása is várt ezen a délutánon.

A különleges tárlat március 30-ig látható a hévízi Belvárosi Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában