Korszerűsítés

2022.10.15. 18:00

Jelentős fejlesztés a nagykanizsai kutatóközpontban

Másfél milliárd forintból infrastrukturális fejlesztést hajtanak végre a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ Vár utcai laborjának épületegyüttesében. A projekt részleteiről pénteken sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen.

Benedek Bálint

Az esemény résztvevőit, a kutatóközpont vezetői kísérték végig az épületen. Balról: Balogh László, dr. Galambos Ildikó kutatóközpont vezető, Gerencsérné Dr. Berta Renáta tudományos munkatárs, dr. Birkner Zoltán és dr. Abonyi János

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta: a kormány eltökélt az egyetemek eszközfejlesztése mellett, a legnagyobb volumenű a Science Park program, amiben a Pannon Egyetem érintett. Az egyik nagy központja a körforgásos parknak Nagykanizsa.

– A magyar állam úgy döntött, hogy 70 milliárd forintból az egyetemi intézmény hálózatot strukturálisan, intézmény fejlesztési, energiahatékonysági, digitális és készségfejlesztési oldalról megtámogatja – folytatta. – A Pannon Egyetem ennek egyik nagy nyertese, hiszen 4 milliárd forintot kap. Ebből az egyik jelentős helyszín a kanizsai központ lesz, ahova 1,5 milliárd forint kerül.

Dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem tudományos rektorhelyettese örül annak, hogy a Vár utcai épületegyüttest korszerűsíthetik a Pannon Egyetem gyakorlatorientált infrastrukturális- és készségfejlesztési reformja című pályázat keretében.

– Hamarosan 4000 négyzetméteren analitikai és technológia fejlesztési laborokat alakítanak ki és olyan infrastruktúra, ami a modern, 21. század oktatásához méltó lesz – fogalmazott. – A másik épületben többek között mikrobiológiai labor kap helyet. Erre a beruházásra azért van szükség, mert a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ az elmúlt években óriási lépésekkel haladt előre, mind szakmai területeit, mind kutatói létszámbővítését tekintve.

Balogh László polgármester szerint a mostani fejlesztés megteremti annak lehetőségét, hogy megfelelő infrastrukturális környezetben folyhassanak tudományos tevékenységek. Mindez fontos lépés ahhoz, hogy megszülethessen Nagykanizsa, mint a körforgásos gazdaság mintavárosa.

Korábbi cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában