Szentmise

2022.10.09. 09:00

Felújították a bazitai Nagy Szent Teréz-templomot

Felújították a bazitai Nagy Szent Teréz-templomot, a munkálatokra közel 11 millió forint támogatást nyújtott a központi költségvetés, ezen kívül az önkormányzat, valamint az egyházmegye járult hozzá a beruházás költségeihez, és a hívek felajánlásokkal, munkával segítették a felújítást.

Arany Gábor

A felújított templom belseje

Fotó: Arany Gábor

Az egykor önálló község lakói Avilai Szent Teréz tiszteletére 1890-ben emeltek templomot, ami két jelentősebb átalakítás, bővítés után nyerte el végleges formáját a múlt század negyvenes éveinek végére. Az ezredfordulóra azonban állapota jelentős romlásnak indult, napirendre került a felújítás szükségessége. Mint Molnár János plébános beszámolt róla, a támogatásoknak köszönhetően láthattak munkához pár éve. A falakat vizesedés ellen injektálással szigetelték, a vakolatot kívül és belül eltávolították, majd két év száradás után került vissza a burkolat és festették ki. Felújították az elektromos hálózatot, kicserélték a déli oldal nyílászáróit, az aljzatot mészkőlapokkal burkolták, valamint új padok, oltár és szószék készült, ezen túlmenően a bútorzat többi részét is felújították. Az 1969 óta a megyeszékhelyhez tartozó település közössége nem csak a templom felújításakor segédkezett, ugyanis közreműködésükkel alakították át a környezetét is, lépcső nélküli feljáró épült korláttal, a kerítést lebontották kinyitva ezzel a teret.

A felújítás alkalmából szombaton este tartott ünnepi szentmisét Fazakas Zoltán Márton, a csornai premontrei rend apátja celebrálta, szentelte fel a félezres közösség templomát, áldotta meg a híveket. Ez alkalomból helyezte el az 1957 decemberében meggyilkolt Brenner János ciszterci szerzetes, vértanú ereklyéjét a miséző oltárban.
A város nem bővelkedik épített értékekben, ezért fontos ezek megóvása, fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester az ünnepségen. Azon kell dolgoznunk, hogy ezeket megőrizzük, továbbadjuk a következő generációnak, ezért kötelességünk az ilyen beruházás támogatását, hangsúlyozta. Az ember magának száz évre, a jó istennek az örökkévalóságra épít házat, mondta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A bazitai közösség nevében Szilasi Gábor önkormányzati képviselő mondott köszönetet a felújításhoz nyújtott támogatásokért. Mind mondta, régi álom valósult meg ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában