Alapkőletétel

2022.10.12. 11:30

Emlékhely a vendégbabáknak – Sorstársakat várnak a kertvárosi templomkertbe Zalaegerszegen

Néhány érintett édesanya a „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesülettel karöltve elveszett gyerekeik tiszteletére emlékhelyet alakít ki Zalaegerszegen. A Kertvárosi Templom kertjében a Babagyász világnapján (gyermeküket a várandósság ideje alatt, szülés közben vagy röviddel azután elvesztett családok gyászának a napja), október 15-én 15 órakor teszik le az alapkövet.

Mozsár Eszter

A pitypang szimbolizálja az elvesztett lelkeket

Forrás: Illusztráció / Piqsels

Az elmaradt ölelések hiányát kívánja orvosolni, a sorstársakkal való kapcsolatot kívánja mélyíteni az a kezdeményezés, amihez szeretettel várnak minden zalaegerszegi és környékbeli szülőt.

Az emlékhely elsősorban arra hivatott, hogy az érintettek búcsút vehetnek meg nem születő kis szerettüktől.

Bognárné Bengő Hajnalka
Forrás: ZH-Archívum

– Egyesületünk szívesen állt a kezdeményezés mellé, annál is inkább, mivel szomorú statisztika, hogy a csecsemőhalálozás legnagyobb arányát a koraszülésből bekövetkező csecsemőhalál adja. Sajnos nem minden várandósságot kísér örömteli gyermekáldás. Minden negyedik nő megéli a benne fejlődő élet elvesztését - tájékoztatta lapunkat Bognárné Bengő Hajnalka perinatális szaktanácsadó, egyesületi elnök. – Nagyon összetett állapotról beszélünk, hiszen idetartozik a korai-, késői vetélés, missed ab (abbamarad vetélés), szülés körüli babavesztés, amely az egyik legnagyobb tragédia, ami egy szülőpárt, családot érhet. Ilyenkor nagyon nagy fájdalmat élnek meg a szülők, a természet rendjébe, az igazságba, esetleg világba vetett hitük törik meg. Elveszítik a jövőképet, hiszen egy vágyálmot kell elgyászolniuk, elengedniük. A gyászfolyamatban sokat segíthetnek a lelki támogatás mellett a tárgyiasult kapaszkodók, mint például ez az emlékhely. Itt elbúcsúzhatnak, emlékezhetnek, gyógyulhatnak, esetleg a nehézségeiket képletesen le is tehetik például egy írott kavics formájában a hozzátartozók. Egy talapzaton álló üveggrafika szimbolizálja a vendégbabákat, a tőlük való búcsúzást. Most a talpazatot adjuk át, később készül el az üvegrész, akkor lesz végleges az emlékhely, ami akár zarándokhellyé tud válni.

A kezdeményezést örömmel fogadta Molnár János atya, aki szombaton az emlékhelyet fogja megáldani. A szervezők hangsúlyozzák, felekezeti hovatartozástól függetlenül várnak mindenkit a szép környezetbe, a templomkertbe. A szakirodalom azt mutatja, hogy azok, akiknek mély hite van nagyobb kapaszkodót kapnak, Istent a remény és a vigasz biztos forrásaként élik meg, valamivel könnyebben dolgozzák fel ezt a gyászt, ám mindenkinek szüksége van lelki támogatásra. A szaktanácsadó hozzátette, hamarosan vendégbaba csoportot szeretnének indítani az Életfa műhelyben, ami a gyász folyamatban kíséri végig az érintetteket. A sorstárs segítőcsoport kéthetente találkozna szakember vezetésével. Emellett a virtuális térben ugyancsak kapcsolódási lehetőséget kínálnak október 15-e után a Vendégbabák Emlékhely Zalaegerszeg oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában