Koncert

2022.10.29. 13:00

100. jubileumát ünnepelte a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar

Pénteken a Hevesi Sándor Művelődési Központban koncerttel ünnepelte 100. jubileumát a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar.

Korosa Titanilla

A 100 éves Nagykanizsai SZimfonikus Zenekar jubileumi koncertje. A zenekart vezényelte: Papócsi Róbert, trombitán közreműködött: Tatár Ádám

Fotó: Szakony Attila

A zenei művek elhangzása előtt a szervező Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület alelnöke, a zenekar tagja, Balogh Tünde köszöntötte a közönséget, majd a zenekar megalakulásának története is elhangzott az ünnepen. Az első koncertet ezen a néven 1921. január 8-án tartották, fiatal muzsikosok alkották a zenekart, melynek karnagya Mathea Károly volt. Fennállása alatt a együttes fenntartója többször változott, de azóta a város zenekarának szerepét tölti be. A rendezvényen a zeneművek között díjátadóra is sor került, azokat a zenészeket köszöntötték, akik legrégebben tagjai az együttesnek.  

Kocsis Katalin és a Nagykanizsa Zenei Lexikona című kötet
Fotós: Szakony Attila

A centenáriumi díszhangversenyének kísérő rendezvényeként mutatták be Kocsis Katalin Nagykanizsa Zenei Lexikona című kötetét, mely a Czupi Kiadó gondozásában jelent meg. A lexikon műfajában, betűrendbe sorolt szócikkeken keresztül tárja fel Nagykanizsa zenei életének történetét – elsősorban a 19. század közepétől a második világháború végéig terjedő időszakot, de kitekint korábbi és későbbi évekre is. A közel 340 szócikk két nagy csoportba sorolható: személyekre (223) és egyéb szócikkekre (115). A lexikonszerkesztés szabályai szerint a könyvben csak már elhunyt személyek szerepelnek.

A hivatásos muzsikusok közül a városban egykor működő magán zenetanárok, a Városi Zeneiskola igazgatói, tanárai, a zenekarok, énekkarok vezetői, a katonazenészek, az egyes felekezetek kántorai, a különböző iskolák fontosabb énektanárai, vagy a városban működő cigányprímások.

 

Mellettük sok-sok nemhivatásos muzsikus rövid életrajza is olvasható, akik között szép számmal voltak profi szinten muzsikálók, valamint sok olyan személy, akik a zenei életet valamilyen módon segítve játszottak szerepet e területen. Ők mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy Nagykanizsát már a zeneiskola alapítása előtti időkben országszerte muzsikáló városként, „a házimuzsikálás Mekkája”-ként emlegették - tudtuk meg a szerzőtől. A szócikkek másik részének mintegy felét a városban működő különböző zenei együttesek története teszi ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában