Zalamerenyéről Amerikába

2022.09.09. 14:44

Zalai szereplője is van a mozifilmnek, mely képviseli Magyarországot a 95. Oscar-versenyben

Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: a Blokád című mozifilm képviseli Magyarországot a 95. Oscar-versenyben a „nemzetközi film" kategóriában. A filmnek zalai szereplője is van, méghozzá a zalamerenyei származású Sütő András, aki a fiatalkori Göncz Árpád köztársasági elnököt alakítja.

Benedek Bálint

A zalamerenyei származású Sütő András büszke arra, hogy filmjük bekerült az Oscar-versenybe Fotó: Botár Gergely

A Seress Zoltán és ifjabb Vidnyánszky Attila főszereplésével, Köbli Norbert forgatókönyvéből, Tősér Ádám rendezésében készült alkotás a hazai mozikban október 20-tól lesz látható. A Nemzeti Filmintézet hivatalos oldalán olvasható: az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 95. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. január 1. és november 30. között mutatnak be az adott országban.  A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Bergendy Péter filmrendező, Kálmán András forgalmazási szakember és Novák Emil operatőr vett részt. 18 magyar mozifilm közül választotta ki a Blokádot a héttagú bizottság.

- Nagy öröm, hogy ebben a kivételes mozifilmben szerepelhettem, egy kicsi, de annál fontosabb szerepben láthat a közönség - mondta Sütő András. - Igaz történet alapján készült a Blokád című film, amelyben Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. A film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást.

Sütő András éppen Budapesten dolgozik, próbáról próbára jár, de a szünetekben szívesen mesélt a tavalyi forgatási élményeiről. Elmondta: rendkívül professzionális stáb vette körül, olyan, amilyet amerikai filmek forgatásain tapasztalhatnak. A munkatársak odafigyeltek egymásra, a színészeknek biztosították azt a környezetet, amiben a feladatukra koncentrálhattak.

- Inspiráló volt ifjabb Vidnyánszky Attila, emlékszem, jó volt a szemébe nézni, játszani vele - folytatta. - Szintén örültem, hogy a forgatókönyv írója, Köbli Norbert jelen lehetett és a rendezővel, Tősér Ádámmal együtt nagyon felkészülten irányították a színészgárdát. Profin elhelyeztek bennünket az adott korban, az akkori viszonyrendszereket és a történelmi hátteret felelevenítették, amit hasznosíthattunk. Életemben először szerepeltem úgy, hogy kontaktlencsét kellett viselnem, pedig egyébként nincs rá szükségem. Zöld színű a szemem, viszont Göncz Árpádnak barna volt, kihívást jelentett ezt viselni, de végül megszoktam. Nagyon várom a filmet, s büszkeséggel tölt el, hogy ha a filmvásznon is, de ott lehetünk az Oscar programjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában