Identitás

2022.09.29. 20:00

Vállalni a vallási hovatartozást a népszámláláson

Figyelemfelkeltés a vallási hovatartozás vállalására

Arany Gábor

Zsugyel Kornél evangélikus lelkész és Bérces Edit ultramaratonista és Düh László.

Fotó: Pezzetta Umberto

Vállalni a vallási hovatartozást a népszámláláson. Erre kívánta felhívni a figyelmet futással Zsugyel Kornél zalaegerszegi evangélikus lelkész és Bérces Edit ultramaratonista és Düh László gyülekezeti tag csütörtökön. A lutheri reformáció évére, 1517-re utalva tettek meg a 15 kilométeres, 170 méter szintemelkedést jelentő távot Luther szobrától indulva és ide visszatérve. Zsugyel Kornél szólt arról is, hogy facebookos csoportjuk, az Evangélikus kilométer-számlálás októberben, tehát a népszámlálás hónapjában a hívek által úszva, sétálva, futva, kerékpáron, rolleron megtett kilométereket összegzik bízva abban, hogy lesz legalább annyi, ahány evangélikus él az országban; százezernél többre tehető a számuk.

A népszámlálás egy mindannyiunkat érintő, általában tízévente ismétlődő adatgyűjtés. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon hajtják végre, kiterjed minden lakásra és személyre. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről.

A népszámlálás időtartama
Október 1. és 16. között önállóan online lehet kitölteni a kérdőíveket.

Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet.

November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk.

A népszámlálás résztvevői
A népszámlálás akkor eredményes, ha pontos képet ad hazánk lakosságáról. Ezért is fontos, hogy a népszámlálásban mindannyian részt vegyünk, ami egyébként a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelességünk is.

Kérdőívet kell kitölteni

mindenkiről, aki Magyarországon él;
azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak;
a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.
A népszámlálás során a lakáskörülményekről is nyilatkozunk. A lakásadatok segítségével pontos képet kaphatunk a háztartások lakáskörülményeiről. Összeírásra kerül az ország területén minden

lakás,
lakott üdülő és lakott egyéb lakóegység,
közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézmény.
Fontos, hogy az üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet.

 

További részletek a népszámlálásról a https://nepszamlalas2022.hu-n.

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában