2027-ig 8,5 milliárd forint uniós fejlesztési pénz áll rendelkezésre

2022.09.19. 18:00

Top Plusz: mi épül Zalaegerszegen?

A múlt csütörtöki közgyűlés néhány fontos döntését már ismertettük portálunkon, most folytatjuk a beszámolót Balaicz Zoltán polgármester közgyűlési sajtótájékoztatója, a Zeginfo alapján.

Szabó Judit

A városban 83 köztéri játszótér van, de szeretnének egy fedettet is

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A pénteken tartott Zeginfón a polgármester ismertette, hogy a közgyűlés elfogadta a város 2021-2027-es európai uniós ciklusra vonatkozó TOP Plusz városfejlesztési programjának céljait. Ebben a ciklusban az önkormányzatok kevesebb pénzt használhatnak fel, mint 2014 és 2020 között.

A következő években összesen 8,5 milliárd forint fejlesztési pénz áll majd rendelkezésre, de fontos tudni, hogy ezt nem arra költi az önkormányzat, amire akarja, hanem pontosan, százalékos arányban meghatározta az Európai Unió, milyen célra és mennyit lehet költeni, mutatott rá a Zeginfón Balaicz Zoltán.

Zalaegerszeg esetében gazdaságfejlesztésre, az ipari park közműfejlesztésére, városi terek kialakítására és felújítására, turisztikai célokra, valamint az ifjúságot és a családokat célzó projektekre 4,744 milliárd forint fordítható. E program keretében szeretnének egy nagy, fedett, négy évszakos gyermekjátszóházat építeni, mert bár a városban 83 közterületi játszótér van, rossz időben nem tudják játszóhelyre vinni a szülők a gyerekeket. Bölcsődék és óvodák energetikai felújítására 800 millió forintot szánnak (Tipegő Bölcsőde, Űrhajós Óvoda, Napsugár Óvoda),  s 200 milliót kiadványokra, konferenciákra, rendezvényekre, képzésekre.  

A humán infrastruktúra fejlesztésére (orvosi rendelők, pedagógiai szolgáltatások, nevelési-oktatási intézmények) 1,763 milliárd forintot fordíthatnak, ebből a keretből valósulna meg a ságodi óvoda felújítása és a bazitai óvoda újjáépítése is. Kerékpárútépítésre 1 milliárdot költenének, a Teskándra kikötő útra.

A képviselők tájékoztatást kaptak az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról. A város legnagyobb bevétele a helyi iparűzési adó, amit az idei évre 3,8 milliárd forintra terveztek, de június 30-ig már 67,4 százalékos volt a teljesülés (2,6 milliárd forint folyt be).   A várható többletet tartalékba helyezik, hiszen nagy szükség lesz rá jövőre, közölte a polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában