Segítség a gyermeket nevelőknek

2022.09.29. 17:00

A Zalaapáti Ifjú Polgára-programban jövőre nő a támogatás

Átadták a Zalaapáti Ifjú Polgára-program okleveleit azoknak a helyi fiataloknak, akik idén ősszel kezdték meg a településen a bölcsődét, az óvodát, vagy az általános iskolát.

Péter B. Árpád

Ez a program a település jövőjéről szól – mondta Vincze Tibor, mellette Pozsegovits Borbála

Forrás: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Az ünnepi programban elsőként Pozsegovits Borbála óvodavezető arról beszélt: „a gyermekvállalás és -nevelés nem könnyű feladat: kihívás a szülőknek és a tágabb családnak egyaránt. Ezért minden segítség elkél, s nemcsak a közeli hozzátartozóktól, hanem a település részéről is”.

Éppen ezért Zalaapáti létrehozta a „megbecsülés programját”. Az anyagi támogatásnak csupán annyi a feltétele, hogy a gyermek s legalább az egyik szülő a településen éljen bejelentve, az ifjút pedig a helyi bölcsődébe, óvodába, majd pedig az általános iskolába írassák.

Vincze Tibor polgármester azt mondta: a gyermek a legnagyobb, jövőt jelentő érték a település számára, ezért alkották meg ezt a támogatási rendszert. Kiemelte, a pedagógusokkal együtt arra törekszenek, hogy az ifjak jól érezzék magukat Zalaapátiban.

Ezúttal tíz elsős, négy óvodás és öt bölcsődés kapta meg az oklevelet, illetve családja a támogatást. Ezzel kapcsolatban Vincze Tibor azt mondta lapunknak, ezt a programot a jövőben is folytatják, sőt – a szociális rendelet módosításával – emelnek az összegen.

Eleddig a születéstől a ballagásig összességében 100 ezer forintot kaptak a helyi családok gyermekenként, a következő évtől viszont emelkedik az összeg: a születéskor 50 ezer, a bölcsődébe-óvodába lépéskor 30 ezer, az iskolakezdéskor 40 ezer, a ballagáskor pedig 20 ezer, tehát tizennégy év alatt 140 ezer forint jár egy-egy ifjú után a családoknak.

– Zalaapáti célja egyértelmű: segíteni akarjuk az itt élőket, a szülőket – szögezte le Vincze Tibor. – S nemcsak erkölcsileg, hanem anyagilag is szeretnénk megbecsülni, támogatni mindazokat, akik gyermeket vállalnak, nevelnek. Ez a program a település jövőjéről szól, amit ifjaink testesítenek meg.

A községházán tartott oklevélátadó ünnepségen Zalaapáti óvodásai és kisdiákjai verses műsorral lepték meg szüleiket, s a jelenlévő önkormányzati dolgozókat, illetve a település vezetőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában