Először jártak Zala megyében

2022.09.12. 18:30

A szlovákiai Pat küldöttségét fogadták a patiak (videó)

A szlovákiai testvértelepülés és névrokon Pat negyvenfős küldöttségét fogadták a hétvégén a faluban. Az épített és kulturális értékek bemutatásán túl a közösséget is megismerhették a vendégek.

Benedek Bálint

A zalaiak traktorokról mutatták meg településüket a vendégeknek. A két polgármester, Tóth Rozália és Bata Zoltán akár pályázatokban is együttműködne

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Amikor Bata Zoltánt polgármesterré választották, megnézte, hogy rajtuk kívül az egész világon két település viseli még a Pat nevet. Ebből az egyik a távoli Iránban találhatót. A másik Szlovákia legdélibb falva, vagyis a határ mentén fekszik. Azonnal felvette a kapcsolatot a vezetőivel, akik szintén nyitottak voltak egyfajta testvérkapcsolat kialakítására.

– A magyar kormány támogatásán keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelőtől a testvértelepülési pályázaton kétmillió forintot nyertünk, melyből tartalmas időtöltést állíthattunk össze a vendégeknek - folytatta a településvezető. – Jelenleg a lakosság létszáma 214 fő, ám a felét külföldiek adják. Angol, belga, holland, német, grúz, osztrák, svájci, sőt még dél-afrikai ingatlantulajdonosaink is vannak. Bár ők elszigetelődnek a magyaroktól, mégis öröm, hogy az elhagyatott házak nem dőlnek össze, hanem új családokkal, élettel telnek meg.

A szlovák Pat is jórészt magyar ajkú falu, mely 540 főt számlál. Tóth Teréz polgármester elmondta: fontosnak tartják, hogy a magyar közösségek között jó barátság alakulhasson ki, ez garancia a nyelv megőrzésére. Zala megyében először járnak, vendéglátóik igazán kitettek magukért, hiszen rengeteg programmal dúsították fel a hétvégét. A jövőben még élőbbé tennék a kapcsolatot, nagyon szívesen fogadnák a zalai gyerekeket, sőt akár pályázatok révén is összekapcsolódhatnának, ezzel akár a két térség fejlesztésére is lehetőség nyílhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában