A duális képzést népszerűsítették

2022.08.24. 10:30

Lezárult a szlovén-magyar projekt Zalaegerszegen

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában tartották kedden a Dual Transfer elnevezésű Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 zárókonferenciáját. A projekt 2019 szeptemberében indult és összesen több mint 400 ezer euróból valósult meg.

Mozsár Eszter

A konferencián Vizlendvai László tart előadást, mellette Vörös Anikó, a ZMKIK titkára és Robert Grah. Fotó: Fehér Márk

A jó gyakorlatok és intézményi együttműködés a szakképzés koordinációjában című projektben összesen 3700 fő vett részt, 75 rendezvényt, többek között szakmai workshopokat, cégbemutatókat, szakmai tanulmányutakat szerveztek. A projekt széles körű célcsoportokat ért el, így a három év alatt 44 általános és középiskolát, 178 kis- és középvállalkozást, három állami szervet, 33 helyi közigazgatási szervet, valamint több mint félmillió érdeklődőt tájékoztattak a duális képzés lehetőségeiről. Elhangzott továbbá, hogy a rendezvények során mintegy 1600 fiatal 38 vállalkozáshoz látogatott el, 110 vállalkozás pedig az oktatási intézményekben közel 6300 tanulónak mutatkozott be. A beszámolók alapján több mint 900 tanuló szerzett személyes tapasztalatot a szakmákról, a népszerű kisinas táboroknak és a lemodellezett duális képzésnek köszönhetően.

A Kamarák Házában tartották a zárókonferenciát Fotó: Fehér Márk
 

A projekt célja volt, hogy a duális képzés továbbfejlesztéseként biztosítsák a gyakornoki rendszer bevezetését, s a fiatalokat érdekeltté tegyék a duális szakképzési forma iránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár Szlovénia és Magyarország hasonló képzési rendszerrel bír, a fiatalokkal és a vállalkozásokkal való együttműködésben eltérő munkamódszereket fejlesztettek ki. A projektben résztvevő partnerek a bevált gyakorlatok és tapasztalatok megosztásával javították az együttműködést, s abban is egyetértettek, hogy tovább szeretnék lendíteni a határ menti régiók gazdasági fejlődését.

A szakmai zárókonferencián a projektet vezető partner, a Muravidéki Gazdasági Kamara képviseletében Robert Grah igazgató az eredményeket mutatta be, Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója a magyar szakképzési rendszert ismertette, míg Katja Krančič jogi és HR-osztályvezető a szlovén gyakornoki rendszer bevált gyakorlatait osztotta meg a résztvevőkkel.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában