A zenei tevékenység Forma-1-e

2022.08.10. 09:30

Keszthelyen is koncertezett a DDRF, mintegy 160-an muzsikáltak együtt

A Balaton fővárosában, Keszthelyen is koncertezett a napokban a Dél-dunántúli Regionális Fúvószenekar (DDRF). Az érdeklődők előbb a „mini csoportot”, majd a Symphonic Bandet hallhatták és láthatták.

Péter B. Árpád

Az egyhetes táborban – mint mindig – ezúttal is koncentrált munka folyt Fotó: DDRF

Az elmúlt héten mintegy 160 zenész gyűlt össze a barcsi fúvószenei táborban, amelynek zárásaként Keszthelyen, Szekszárdon, végül Barcson lépett fel a két zenekar. Ennek kapcsán Tóth Ada Eszter, a DDRF Symphonic Band egyik alapítója, klarinéttanár kiemelte: „a közösségi muzsikálás a zenei tevékenység Forma-1-e, a legmagasabb szint”. 

A Dél-dunántúli Regionális Fúvószenekar hét évvel ezelőtt önerőből, 36 emberrel jött létre. Akkor két egykori iskolatárs, Tóth Ada Eszter és Tóth Bence, a Svájcban élő karmester álmodott egy nagyot: zenész barátokat szerveztek maguk köré, és meghirdettek egy fúvószenekari tábort. A kezdeményezés hamar kinőtte magát, 2021 telén már több mint 100-an gyűltek össze, idén nyáron pedig már 160-an próbáltak s muzsikáltak együtt.

A DDRF Symphonic Bandben profik és amatőrök játszanak közösen. A zenekar az idei tábor kapcsán azt írta közösségi oldalán: „Az évek során egymást szerető és tisztelő közösség alakult ki, amiben inspirálóan szabad élmény a közös zenélés, ami a közönségnek is hatalmas töltetet ad”. A DDRF Symphonic Band 2017-ben életre hívta a DDRF Minit, hogy utánpótlást neveljen a 10-16 éves korosztályból.

Tóth Bence, a zenekar karmestere azt mesélte, a táborban komoly, koncentrált munka folyt, amit mindannyian nagyon élveztek, ez felért egy szakmai továbbképzéssel is.

– Talán az a szándék vezérel leginkább, hogy átadjam azokat az értékeket, amelyek szerintem nem csak a zenélés során fontosak – emelte ki Tóth Bence. – Nyitott szemmel és füllel járni a világban, elfogadni az újat, ha az előrevisz, és teljes erőbedobással dolgozni, közös eredményért küzdeni, s persze odafigyelni egymásra.

Hozzátette: a szervezés minden évben heroikus munkát jelent emberi erőforrás és anyagiak szempontjából egyaránt. 

A DDRF 8. táborát három koncerttel zárta – köztük Keszthelyen is hallhatták és láthatták az érdeklődők a mini csoportot és a Symphonic Bandet. Programjukban közismert fúvószenei dallamok mellett felcsendült a Star Wars egyik betétdala s Frank Sinatra néhány slágere is. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában