Ezúttal a Vajdaságban találkoztak

2022.08.31. 10:30

Már 12. alkalommal randevúztak a „diós” nevű települések

Idén a vajdasági Zentagunaras volt a házigazdája a Gyenesdiásról indult, immár 12. Diós Települések Nemzetközi Találkozójának.

Péter B. Árpád

Az új kenyeret Baráth Gábor zentagunarasi plébános szentelte meg, majd Fekecs József tanácselnökkel közösen szegte meg Fotó: Kucor Dejan/Pannon RTV

Zentagunaras neve szerbül Novo Orahovo, ami magyarul Újdióst jelent, így kapott helyet e település a Kárpát-medencei „diós” mozgalomban s barátságban. A hagyományos, immár 21. alkalommal megrendezett Új kenyér ünnepével együtt tartották a nemzetközi randevút, amelyen a házigazdák mellett hét település, Gyenesdiás, Diósgyőr, Diósjenő, Diósviszló, Bihardiószeg, Diósd és Diósförgepatony küldöttsége vett részt, bemutatva településük értékeit, hagyományait.

Az érdeklődőket például főzőverseny, labdarúgótorna, kézműves vásár, gyerekprogram, diós sütemények mustrája, kulturális műsor, este pedig több koncert várta. 

A „diós” települések találkozóját több mint egy évtizeddel ezelőtt Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere álmodta meg, amelynek minden esztendőben más-más falu, vagy város ad otthont. 

– Amikor annak idején útjára indítottuk a „vándordiót”, az idővel kigurult az anyaországból külhonba is, az volt a célunk, hogy a magyar-magyar kapcsolatokat erősítsük például a kultúra és a gasztronómia segítségével – elevenítette fel a Balaton-parti település első embere. – Hiszünk abban, hogy mindez erőt ad a résztvevő közösségeknek. 

Zentagunarason – a Diós Települések Nemzetközi Találkozója mellett – immár 21. alkalommal rendezték meg az Új kenyér ünnepét. A Jézus, az Isteni Megváltó titulusú katolikus templomban tartott szentmisén megszentelték és felvágták az új kenyeret, amit gyalogos menettel vittek a nyári színpadhoz, ahol a résztvevőket Fremond Árpád parlamenti képviselő és Fekecs József tanácselnök köszöntötte. Utóbbi kiemelte: a település lakóinak 80-90 százaléka a mezőgazdaságból él, amit idén nehezít a hatalmas aszály. Ettől függetlenül a helyiek kitartanak, dolgoznak, s próbálnak mind jobb eredményeket elérni.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában