Tovább erősítenék a székelyek és zalaiak régi barátságát

2022.08.24. 08:30

A kulturális, sport-, illetve gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyalt a zalaegerszegi képviselő Marosvásárhelyen

Kapcsolatépítő, egyeztető találkozón vett részt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Maros megye székhelyén.

ZH

A találkozó résztvevői: (balról) Cseh Gábor, a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Egyesület elnöke, Péter Ferenc megyei tanácselnök, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, Portik Vilmos László alpolgármester, Kovács Mihály Levente, a megyei tanács alelnöke

A zalai politikus a székelység művelődési, ipari, kereskedelmi, közlekedési, oktatási és szellemi központjaként ismert város vezetésének meghívására érkezett Marosvásárhelyre. Vigh László előrebocsátotta: Zalaegerszeg és Marosvásárhely kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza.

– 1996 őszén hagyta jóvá a két város közgyűlése, illetve tanácsa az együttműködési megállapodást, amelyet dr. Gyimesi Endre akkori polgármester és Orbán Dezső alpolgármester látott el kézjegyével. A kiváló együttműködés 2002-ben újabb mérföldkőhöz ért. Megalakult mindkét városban a kapcsolatok fejlesztését szorgalmazó baráti társaság, amelynek Zalaegerszegen dr. Hóbor Erzsébet lett a vezetője, a székelyeknél pedig Cseh Gábor. Utóbbi együttműködés idén húszéves, a testvérvárosi pedig huszonöt – összegezte az országgyűlési képviselő. Kiemelte azt is: az évtizedek során az összetartás a megyeszeszékhelyek között számos programmal, személyes találkozók és kulturális események révén is erősödött. Legutóbb ez év júniusában testvérvárosi küldöttként képviselte Zalaegerszeget a XXV. Marosvásárhelyi Napokon Tolvaj Márta, dr. Sándor Erzsébet és Kauzli Józsefné.

– Már korábban is többször hívott személyes találkozóra Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Cseh Gábor, a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke – folytatta Vigh László. – Mindkettejük munkáját és emberségét nagyra becsülöm. Polgármester úr magyar emberként képviseli Marosvásárhelyet. A magyar emberek érdekképviseletét segíti s őket mindenben támogatja. Cseh Gábor elnök úrnak pedig szívügye a városaink közti együttműködés élénkítése. Munkájáért korábban Zalaegerszegért-díjjal tüntette ki a zalai megyeszékhely vezetése.

Vigh László jelezte: a személyes egyeztetésen a baráti és a kétoldalú (kulturális, sport-, illetve gazdasági) kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyaltak.

– Zalaegerszegen szerencsések vagyunk, hiszen számos nagy beruházás lehetőséget ad arra is, hogy gazdaságilag is erősödjön az együttműködésünk Marosvásárhellyel – mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában