Felújított, felszerelt lakásokba költözhetnek

2022.07.29. 20:00

A Keszthely hazavár!-program számos eszközzel segíti a fiatalokat

Átadták a Keszthely hazavár!-program részeként felújított lakásokat két fiatal párnak. Ők egy éven át élhetnek a bebútorozott, modernizált belvárosi otthonokban.

Péter B. Árpád

A szerződések aláírásának pillanata a Városházán, b-j Szalai Vivien, Rónai Roland, Manninger Jenő polgármester, Gönczi Jakab, Gönczi Emese Mária és Gönczi Lilla Borbála

A szerződést pénteken írták alá a beköltözők, akik pályázat révén jutottak – rendkívül kedvező feltételek mellett – új hajlékhoz. Cserébe azt is kellett vállalniuk, hogy előtakarékossággal sajátra spórolnak.

A kontraktusokat Manninger Jenő polgármester szentesítette kézjegyével, majd felidézte: a Keszthely hazavár!-projekt keretében két önkormányzati tulajdonú, jó helyen lévő lakást újított fel a város, s ezek kedvező rezsidíj ellenében megfelelő környezetet biztosítanak az életkezdéshez, 18 és 35 év közötti pároknak. A korszerűsítés egy éve kezdődött, a jövő héten beköltöző fiatalokat pedig teljesen bebútorozott, gépesített otthonok várják.

A városvezető kiemelte: a sokrétű programnak ez talán a legfontosabb eleme, hiszen Keszthelyen is nagyon fontos, hogy segítsék a fiatalok lakáshoz jutását. A beköltözők kedvezményes bérleti lehetőséget kapnak, „ami nagy szó, sokat jelenthet a családi költségvetésben”, szögezte le.

Egy évig lakhatnak a felújított lakásokban. A szerződés aláírása után b-j Szalai Vivien, Rónai Roland, Vozár Péterné alpolgármester, Manninger Jenő polgármester, Gönczi Jakab, Gönczi Emese Mária és Gönczi Lilla Borbála

– Ennek is az a célja, hogy itt tartsuk, visszahívjuk, vagy ide csábítsuk a fiatalokat – folytatta Manninger Jenő. – A pályázóknak keszthelyi lakcímmel kellett rendelkezniük, az egy év elteltével pedig megvizsgáljuk, milyen további támogatásokkal tudjuk segíteni őket. Természetesen azt szeretnénk, ha a jövőben folytatni tudnánk ezt a programot.

A Keszthely hazavár! célja a város demográfiai helyzetének javítása többféle lehetőséggel, amelyre a város majdnem 200 millió forintot nyert az Emberi Erőforrás-fejlesztési Operatív Program pályázatán.  Ennek részeként a letelepedést szolgáló kedvezményes lakásbérlet mellett például rezsi-, keresetkiegészítő és ösztöndíjtámogatást kapnak azok, akik sikerrel pályáztak, tette hozzá a politikus. 

Előbbi esetben egy évig havonta 30, az utóbbi két kategóriában pedig 58 ezer forinttal segítik azokat, akik vállalják például, hogy a jövőben is Keszthelyen maradnak, illetve 25 óra önkéntes közösségi tevékenységet végeznek itt. Idén tavasszal pedig újabb pályázati kört hirdetettek: akik nyertek, azok fél éven át emelt summát – havi bruttó 60, illetve 118 ezer forintot – kapnak.

A beköltözőket felújított, berendezett otthon várja. Az egyik lakásban b-j Manninger Jenő polgármester, Rónai Roland, Szalai Vivien és Vozár Péterné alpolgármester

Mindezek mellett, a pályázat részeként, az életpályatervezést segítő előadássorozat is indult, a 18 tervezett rendezvényből 12-t már megtartottak, s igény esetén személyes tanácsadással is várják a helyi fiatalokat.

A pénteki városházi ceremónián Manninger Jenő hangsúlyozta, a Keszthely hazavár!-program is azt szolgálja, hogy minél többen érezzék úgy: érdemes a városban jövőt tervezni, családot alapítani.

Ezt követően bemutatták az egyik felújított és felszerelt belvárosi lakást. Az ide költöző Szalai Vivien a kórházban dolgozik ápolóként, Rónai Roland pedig grafikusként egy helyi cégnél. Azt mondták: nagyon örülnek a lehetőségnek, és szeretnének hosszabb távon Keszthelyen maradni. 

Magánéletükről annyit elárultak: nyolc éve ismerkedtek meg, s az utóbbi két esztendőben már együtt éltek, albérletben. Mostantól a belvárosban lakhatnak, és remélik, egyszer majd lesz saját otthonuk is, amire szorgalmasan gyűjtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában