A háztáji szőlőművelés népi építészeti éke az átadott újhegyi épület

2022.06.06. 11:01

Pusztaszentlászlóról indult a boronapincéket támogató program

Ötödik alkalommal tartottak a pusztaszentlászlói Újhegyen kézműves napot és vásárt a hétvégén, ahol felavatták a több mint százéves, felújított boronapincét.

Mozsár Eszter

A zalai település polgármestere, Kaj István ötlete nyomán indult el az az országos program, aminek keretében az Agrárminisztérium ötmillió forint keretösszegig támogatást nyújt a borona- vagy töméspincék, útszéli keresztek felújítására. Pusztaszentlászló 2021-ben 23,6 millió forint pályázati támogatást nyert az Agrárminisztérium zártkerti programján, így annak köszönhetően aszfaltozták le a pincékhez felvezető újhegyi utat, majd az újonnan indult programnak köszönhetően befejeződhetett a Pusztaedericsről áttelepített, 1800-as évek végén épült boronapince felújítása. Mára egy tölgyfaajtós, tulipánmintás zsalugáteres, újra sározott és meszelt falú épület várja az idelátogatókat. Bene Csaba, a Zala megyei közgyűlés alelnöke és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a közösségi értékmentés jeles példájaként említette a helyi összefogást. Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, Magyarországon 2000, zártkerti résszel rendelkező település van, s eddig 670 település nyert összesen 9,5 millárd forint támogatást.

A rendezvényen Zsugyel-Klenovics Katalin evangélikus lelkész és Sághegyi Gellért plébános áldotta meg az új, kulcsosházként működő épületet, amiben nemsokára a szőlőfeldolgozást bemutató kiállítás és borkóstoló helyiség nyílik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában