Visszaemlékezés a gimnáziumra

2022.06.09. 13:00

Osztálykép

Szociofotót látok benne. Minden tanév vége felé készült hasonló kép a gimnáziumi osztályunkról. Nem holmi amatőrre bízták, hivatásos fotóst rendeltek az iskolába. A profi filmre vette a csapatot, majd a negatívot előhívta és fotópapírra másolta. Tán még retusált is a végterméken. Nem volt olyan egyszerű, mint manapság, amikor csak egy kattintás az egész.

Mihovics József

A felvételen hármas sort alkotunk. Elöl lányok ülnek szoknyában. Nadrágban nem járhattak. Lábukat térdig eltakarja az egyenköpeny. Csak sejtetni engedi alakjukat. Van még egy álló középső sor, és hátul a hosszú padon magasodó csoport. A pelyhedző állú ifjak frizurája szolid, inkább rövid. Pedig ekkor kezdett divatba jönni a hosszú séró, a nagy generáció fontos ismérve. A fiúk mind nyakkendőben, ahogy osztályfőnökünk szigorúan hétköznapi viseletként is előírta. Ő is – úriember módjára – mindennap kravátlit kötött. A pillanatfelvétel mögé tekintek. Nemrégiben a szovjet főkommunistának, Brezsnyevnek integettünk a Lenin körúton. Az egész osztály kötelezően kivonult a vezér fogadására. Mint ahogyan Kádárt zászlóerdővel köszöntöttük május elsején a felvonulási téren. Vagy az amerikai nagykövetség előtt tiltakoztunk, „Veled vagyunk, Vietnám!” jelszót skandálva.

Sokatmondó az osztálynapló is. A nevek többsége mellett nagy F virított. Így jelölték a fizikai dolgozó gyerekeit. A gondviselő foglalkozása rubrikában többnyire „sm” vagy „ htb” beszúrás, jelentése segédmunkás, illetve az anyáknál háztartásbeli. Ez utóbbiak persze nem csak a háziasszonykodtak. Keményen kivették a részüket a szőlőművelésből, vagy a téesz földjein szorgoskodtak.

Ki mire vitte csemetéikből? Az osztály harmada tanító- vagy tanárképzőt végzett. Egyikünk pópa lett. Másvalaki a kisebbségi hetilap munkatársa, majd főszerkesztője. Az érdekképviseletnek nevezhető politikában a nagy gyár szakszervezeti titkára vitte a legtöbbre. Másvalaki zenész lett. (Sajnos ő már az égi zenekarban szólaltatja meg tangóharmonikáját.) Osztálykép. A tanév vége felé készült anno, júniusban, amikor hirtelen ránk szakadt a vakáció. Majd minden évzáró ünnepen Ady Endre versét fújtuk: Üzenet egykori iskolámba… Jó nosztalgiával gondolni erre, egymásra, a forró nyár eleji napokra, de az utána következő hosszú évekre, évtizedekre is. Még akkor is, ha tudjuk, utólag egyre szebbé, szelídebbé szépül(t) minden. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában