Felfrissülés a melegben

2022.06.28. 14:00

Friss vízzel a hőség ellen Nagykanizsán is

A csütörtökig tartó hőségriadó idején a város több pontján ivókutakból és a tűzcsapokra szerelt csapokból frissülhet fel a lakosság. Emellett az Erzsébet téri zenepavilonnál párakaput is kihelyeztek.

Benedek Bálint

A tűzcsapokra szerelt speciális csapokat megnyitva bárki friss vízhez juthat a város forgalmas pontjain, például a Kalmár utcában

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve június 30-án (csütörtök) éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. Ilyet akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szabó István elmondta: a szabadban dolgozó munkatársaik hőségriadótól függetlenül júniustól szeptember elejéig minden munkanapjukra ásványvizet kapnak. A közterületeken dolgozó kollégáik munkaidejét viszont az elrendelt riadó idejére módosították, így 6 órától 14 óráig tart, több munkaközi szünettel, pihenőidővel. A napokban a napsugárzástól védve fehér baseball-sapkát is biztosítanak számukra.

A városüzemeltető cég munkatársa, Rost Attila szerelte fel a párakaput, Nagy József kerékpárral érkezett és élvezte a hűsítő párát
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A lakosság számára az ivókutak jelenthetnek felfrissülést városszerte, melyből sokkal több áll rendelkezésre, mint a korábbi években – folytatta. – Az Erzsébet, Kálvin és Deák tereken nyugodtan oda lehet lépni a kutakhoz, az Eötvös téren három helyszínen van ivókút. Ezen kívül még a Mező Ferenc téri ivókút is működik a forróságban. Nemrég üzemelték be munkatársaim az Erzsébet téri párakaput a zenepavilon vasszerkezetére rögzítve. Ennek a vízellátását a Testvérvárosok kútja biztosítja egész nap, vagyis 0-24 óráig.

A Dél-zalai Víz- és Csatornamű ZRt. is reagált a hőségriadóra. Cziráki László a cég vezérigazgatója elmondta: az idén különleges ingyenes vízvételi lehetőséget biztosítanak Nagykanizsán a Kalmár és Hevesi utcákban található tűzcsapokon. Az ezekre szerelt speciális vízvételezési csapok segítségével bárki egy mozdulattal hozzájuthat a friss, tiszta ivóvízhez.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebookon humoros köntösben tálalta azokat a tevékenységeket, amiket ilyen időjárási körülmények között érdemes elhalasztani. Ilyen például a fűnyírás, kertrendezés, a nagy bevásárlás, a lekvárfőzés, a kávézás tűző napon, vagy éppen a sok fröccs kevés árnyékban. Felhívták a figyelmet arra, hogy a házi kedvenceket se felejtse senki a tűző napon, de bezárt autóban sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában