Szimbolikus helyen

2022.06.05. 12:17

Bödeházán is megemlékeztek Trianonra

Szimbolikus helyen, a magyar-szlovén határ mentén, a ma a faluhoz tartozó, az országhoz 1922-ben, a végleges határmegállapítás után visszacsatolt Szentisvánlakon, a régi határponton emelt trianoni emlékkőnél tartottak megemlékezést a nemzeti összetartozás napján.

Korosa Titanilla

Közösen gyújtották meg az összetartozás tüzét b-j Máthé László lendvai főkonzul, Horváth László Lenti polgármestere, Magyar János szlovén parlamenti képviselő, Vigh László, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere és Horváth Ferenc, majd az ünnepség résztvevői táplálták tovább az őrtüzet

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Horváth Ferenc, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke közösen tartott ünnepséget a trianoni évfordulón. A résztvevőket, a térség településeinek vezetőit, képviselőit és a hozzájuk csatlakozókat először Bedő Andrea, Bödeháza polgármestere köszöntötte, majd Vigh László osztotta meg ünnepi gondolatait.

-Minden magyar felelős minden magyarért - kezdte a képviselő. - Elgondolkodunk azon, hogy akkor tehettek-e volna mást a magyarok, mint amit tettek. Ma ugyanezek a kérdések számunkra. Mikor egy-egy helyzetben döntünk, átgondoljuk, hogy az jó-e a nemzetnek. A elmúlt időben meghozott döntéseink alapján azt tudom mondani, hogy napról napra büszkébb vagyok magyarságunkra, tetteinkre, gondolatainkra, arra, amit szeretnénk megvalósítani, megvédeni.

 

Arról is szólt, hogy 1920 eseményei ma is kísértenek, de feladatunk az, hogy kiálljunk nyelvünkért, kultúránkért, hagyományainkért, hogy a magyarság fennmaradjon.

Horváth Ferenc arról szólt, hogy ha az összetartozásnak lehetne példáját venni a Kárpát-medencében, akkor itt kiváló helyen állnak, hiszen a magyar-szlovén határtérségben jó együttműködés alakult ki az anyaország és a muravidéki magyar kisebbség között. Magyarnak megmaradni a világban sem egyszerű feladat, a Muravidék kis közösségében főként nagy kihívást jelent  - fogalmazott a képviselő. 

A beszédeket követően meggyújtották az összetartozás tüzét és megkoszorúzták az emlékkövet az ünneplők. Ezután a Hetés Barátság Parkban megemlékezéssel, majd a szlovén Zsitkócon kulturális műsorral folytatódott a program, este pedig ott is meggyújtották az őrtüzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában