A város, ahol jó élni

2022.05.13. 06:50

Születésnapot ünnepel pénteken Zalaegerszeg

„Az elmúlt 775 év makacs és kitartó elszántságra tanította a zalaegerszegieket, amelynek segítségével a mai napig bármikor, bármilyen nehéz helyzetben képesek összefogni, összeszedni magukat, és felemelkedni a földről. Ezen örökségünk azt üzeni: érdemes odafigyelni, megőrizni és becsben tartani azt, ami a gyökereinket jelenti, hiszen ez az a megtartó szál, amely múltat, jelent és jövőt összeköt. Ez az, amihez viszonyítani tudunk, és amiért nap mint nap képesek vagyunk újrakezdeni.”

Varga Lívia

Pontosan 775 éve, 1247-ben említi először egy oklevél Zalaegerszeget Egurscug néven

Balaicz Zoltán polgármester ünnepi gondolatai ezek, melyeket Zalaegerszeg születésnapja ihletett, amit ma, május 13-án tartunk annak emlékére, hogy 137 éve, 1885-ben e napon vált rendezett tanácsú várossá a település. S kerek évforduló is jutott 2022-re: 775 esztendő telt el az első, 1247-es írásos említés óta. 

– 775 év rendkívül hosszú idő. Ezalatt felnőtt számtalan generáció. Folyamatosan alakultak a szokások, az ízlés, az értékrend, a gondolkodás. Sokan születtek, sokan meghaltak. Sokan ideköltöztek, sokan elköltöztek innen. A történelem fordulatos, hol békésebb, hol vadul tomboló időszakai­ban számos változás történt. Egy viszont bizonyos: Zalaegerszeg mindent átvészelt, töretlenül fejlődött, 1732-ben hivatalosan is megyeszékhellyé vált, ma pedig virágzó, békés, barátságos és szerethető város, ahol jó élni, és ahová jó visszatérni – folytatta a megkezdett gondolatot a polgármester. – Megtanultuk, hogy ha vigyázunk értékeinkre, és azokból táplálkozva tekintünk előre, akkor jövőnk is értékkel lesz teljes. Mert a mennyiség és a siker mulandó. Az összetartozás érzése és a közösen megélt élmények viszont örökké megmaradnak. Ami fontos, az a közösséghez tartozás, az önzetlenség, az áldozathozatal másokért, mert csak együtt lehet és érdemes előbbre jutni a szó nemes értelmében. 

Balaicz Zoltán: Zalaegerszeg nekünk a legszebb, a nagybetűs otthon

Balaicz Zoltán kiemelte: Zalaegerszeget az emberség, a szorgalom és a fejlődés jellemzi. Szerinte az elmúlt 775 év méltó bizonyíték arra, hogy az itt élők kemény munkával, tudással és rátermettséggel akarnak boldogulni, így gazdagítják családjaikat és városukat. 

– A zalaegerszegiek tudják és hiszik, hogy csak úgy lehet fejlődni, ha minden napot komolyan veszünk, minden napot kihasználunk, és minden nap azzal a céllal kelünk fel és indulunk munkába, hogy tudjuk, magunkért és a közösségért tenni, küzdeni kell – hangsúlyozta a tavaly az év polgármesterévé választott városvezető. – A települést a benne lakók töltik meg élettel, lélekkel. A gondoskodó családok, a nyugalmat és bölcsességet sugárzó idősek, akik emlékeztetnek bennünket a megbecsülendő múltra, valamint a vidám gyermekek és fiatalok, akik a jövőt jelentik. Ez a mi Zalaegerszegünk, ami nekünk a legszebb: a csupa nagybetűs OTTHON, ahol mindenki megtalálja a jövőjét. Éppen ezért ma nemcsak a múlt dicső tetteire kell emlékeznünk, hanem azokból erőt merítve, összefogással, akarattal, becsülettel, alázattal, szerénységgel, munkával és szorgalommal kell tovább építenünk a megújuló és erősödő megyeszékhelyet, Zalaegerszeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában