A teljes virágzáshoz kell még egy jó hét

2022.05.04. 19:35

Sok a látogató, de kevés a virágzó bokor az Azáleás-völgyben

Tavaly, először április 24-én sikerült fotózni az Azáleás-völgy virágait, mert akkorra a bokrok többsége szinte teljességgel virágba borult. Erdei Gyula természetőr szerint legalább jó két héttel késik a virágzás, pedig sokan kirándulnak már völgybe abban a reményben, hogy nyílnak az azáleák.

Győrffy István

-A völgy őrzését elkezdtük, védjük ezeket az értékes növényeket. Délelőtt kilenc órától este hétig tartunk ügyeletet. Ma meglehetősen sok kiránduló volt, semmilyen gond sem akadt. Arra vigyázunk, hogy ne tördeljék le a bokrokat, virágokat. Tüzet sem engedek most gyújtani, mert a füst megül a völgyben, s zavarná a nézelődőket, fényképezőket. Már egyre több bokor virágzik, de még kell egy jó hét ahhoz, hogy teljességében virágos legyen a völgy. 

Végig járva a völgyet, tényleg meg kellett küzdeni azért, hogy közelről lencsevégre lehessen kapni egy-egy szépen kinyílt bokrot. Az erdészet egyébként is azt javasolja a honlapján, hogy az azáleákat, más nevén rododendronokat vagy havasszépéket többször is érdemes megnézni, mert az egyes fajták virágzási idejének eltérése miatt folyamatosan változik a völgy április végétől és májusban. Illata leginkább csak a sárga virágú (kaukázusi) azáleának van, ez az illat viszont az egész völgyet belengi. Az Azáleás-völgyről érdemes tudni, hogy Fatalin Gyula erdőmérnök ötlete nyomán a Jeli Arborétum példájára hozták létre ezt a csodálatos kirándulóhelyet egy átjárhatatlan akácosból. A hetvenes években kezdték ezeket a növényeket telepíteni kísérleti jelleggel a sajátos mikroklímájú völgybe, ahova elsősorban Jeliből szerezték be a csemetéket. A völgy 2010-től a nagyközönség szavazatai alapján viselheti a Zala megye természeti csodája címet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában