Támogató

2022.05.07. 11:30

Sikereit a sakknak is köszönheti a kanizsai kötődésű Szakacsits Szabolcs

A kanizsai Batthy­á­ny-gimnáziumban érettségizett, ma piacvezető szoftverfejlesztő céget vezet Finnországban. Szakacsits Szabolcs huszonkét év után most hazatért, hogy támogassa kedvenc sportját, a sakkot.

Benedek Bálint

Balogh László (balról), Szakacsits Szabolcs és dr. Pintér Ferenc. Az egykori diák két gimnáziumi tanára között

Forrás: Gergely Szilárd

A cégvezető nemrégiben a támogatási szerződés aláírásakor olyan köszöntőbeszédet tartott, mely nagy hatást gyakorolt a hallgatóságra. Még akkor is, ha előre leszögezte: nem a szavak, sokkal inkább a számok embere. Az életének alakulását Walter Mischel hatvanas évekbeli pillecukortesztje, illetve annak következtetései jellemzik leginkább. Ez pedig arról szólt, hogy letettek egy gyerek elé egy pillecukrot, és azt mondták neki, hogy kap egy második cukrot, ha ehhez az elsőhöz 15 percig nem nyúl hozzá. Ha kibírja ezt a negyedórát a cukor megevése nélkül, akkor utána mindkettőt megeheti. Ezt követően megnézték, hogy hogyan alakult az élete azoknak a gyerekeknek, akik kiállták a próbát, és nem nyúltak a cukorhoz, s azoknak, akik nem álltak ellen az édességnek, s idő előtt megették. Azt találták, hogy akiknek a későbbi nagyobb jutalom reményében volt akaraterejük nem megragadni azonnal a kínálkozó lehetőséget, azok többre vitték, jobb jegyeik voltak. 

– Édesapám a 70-es évek végén, amikor olyan 10-12 éves lehettem, elvitt sakkozni Sziva Antalhoz – mesélte Szakacsits Szabolcs. – Nagyon megtetszett a játék, ugyanis gondolkodásra, számolásra késztetett, imádtam a matematikát. Az első batthyánys élmény még általános iskolásként ért, amikor matematika-szakkörre érkeztem az intézménybe. Később jó érzéssel töltött el, hogy a középiskolás éveimet e falak között tölthettem. A mostani polgármester, Balogh László oktatta a matematikát és a fizikát, lelkesen, mindig felkészülten tanított. Itt folytatódott a sakkpályafutásom is, dr. Pintér Ferenc vezetésével számtalan új lehetőség nyílt meg előttem, még jobban elmélyedtem a szellemi sportágban. Utóbbi pedagógus rávilágított a sakk jelentőségére, ezért egyre jobban beleástam magam. Olyannyira, hogy az egyik osztálytársammal éveken át játszottunk, a partik eredményeit a tábla jobb felső sarkában lejegyeztük. 

Szakacsits Szabolcs letette névjegyét a kanizsai sakk támogatásához
Forrás: Gergely Szilárd

A reál érdeklődés megmaradt, felvételizett a szegedi József Attila Tudományegyetemre, de elsőre nem vették fel. Bár magabiztos volt, de valahogy épp a számolást rontotta el. Nem csüggedt, s leginkább egy pillanatra sem adta fel, az áramszolgáltató cégnél adatrögzítőként helyezkedett el. S közben a számítógépekhez is közelebb került, a sakkozást sem hagyta abba. Viszont a következő felvételire dr. Pintér Ferenc készítette fel, sokkal komplexebb tudással felvértezve érkezett, így könnyedén felvételt nyert. Programozó matematikus, programtervező diplomát szerzett, a nyílt forráskódú, mindenki számára elérhető Linux operációs rendszer 1991-es megjelenése után négy évvel megalapította az első Magyar Linux-felhasználók Egyesületét. A Microsoft Windows után, amely pénzbe került, hatalmas áttörést jelentett az ingyenes rendszer. 

– Az új kihívások adta lehetőségek miatt távolabb kerültem a sakkozás világától – emlékezett vissza Szakacsits Szabolcs. – Az egyik finn telefongyártó álláshirdetésére figyeltem fel, amikor 22 évvel ezelőtt elhagytam az országot. Akkoriban sokan telepítették a Linuxot, ami nem tudta a Windows adatait „olvasni”, vagyis valami nem stimmelt. Sokakkal együtt az interneten keresztül dolgoztunk a felvetődött probléma megoldásán, és a fejlesztés, amelyet végül siker koronázott, világhírű lett. A cégre büszkén tekinthetek, hiszen gyorsan növekedett, Finnország ötödik legsikeresebbje, a világon benne van a 20 legkiemelkedőbb adatfeldolgozással kapcsolatos vállalat között. Éves szinten 400 millió termékben van ott a szoftverünk, vagyis másodpercenként körülbelül tíz számítógépbe kerül be: a legkisebb szenzortól a Marsra tartó űrhajókig, több száz millió autóban, mobiltelefonokban és televíziókban. A filozó­fiánk szerint nagyon bonyolult és nehéz problémákat oldunk meg, de olyanokat, amiknek van értelme, vagyis az emberiség hasznára válik.

Szakacsits Szabolcs most pedig visszatért a kezdetekhez, a sakkhoz, melyért egész életében rajongott. Ráadásul épp Zala megye egyik legsikeresebb egyesületét, a szülővárosában működő tizennégyszeres magyar csapatbajnok TUXERA-Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klubot támogatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában