A távoli célok inspirálják

2022.05.14. 20:00

Közel 1,8 millió kilométert vezetett balesetmentesen Varga István

Varga István, a Volánbusz Zrt. autóbusz-gépkocsivezetője a minap elismerést vehetett át azért, mert 1 750 000 kilométert vezetett bale­setmentesen a cég kötelékében. A tótszerdahelyi gépkocsivezető több mint harminc éve a tömegközlekedési vállalat hűséges dolgozója, aki szerint a bale­setmentes közlekedéshez az egyéni adottságok mellett szerencse, pontosabban a Jóisten gondviselése is kell. No meg kitartás.

Horváth-Balogh Attila

Varga István az elismeréssel

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– 1991 óta vezetek a cégnél, de már 1981 óta itt dolgozom, a jogelőd Zala Volánnál kezdtem a pályafutásom ipari tanulóként. Ez idő alatt többször nevet változtatott a cég, de én mindig hű maradtam, mert világéletemben autóbusz-gépkocsivezető szerettem volna lenni – bocsátotta előre Varga István, aki közben közlekedésmérnöki diplomát is szerzett, mégis maradt a volán mögött. 

– Szeretem a szakmám, szeretek emberek között lenni, és élvezem a kihívásokat. Javarészt távolsági járatokat vittem, de gyakran bíztak rám különjáratokat is. A távolsági közlekedésben átlagosan napi 400 kilométert vezetek, amiből hamar összejönnek a szép nagy, kerek számok. Különjáratban a legtávolabbi úti célom a körülbelül kétezer kilométerre lévő görögországi Tolo turistaparadicsoma volt. Sok helyre eljutottam már, például Londonba, Rómába, Párizsba, a Loire menti kastélyokhoz, az egyik héten az Atlanti-óceánnál jártam, a másikon az Adria partján. A saját pénzemből ezt soha nem tudtam volna megvalósítani. Nekem ez az életem: menni, menni, menni, és hálás vagyok a Jóistennek, hogy ezt lehetővé tette számomra. 

Varga István a délszláv háborút is megjárta: négynaponta hordták fel Cetingradból a magyar fővárosba a kanadai kontingens tagjait. Megesett, hogy kollégája buszának tönkrement a kuplungja, s neki kellett mennie mentesítő járattal. Tél volt, a hóban a macska- és kutyalábnyomokon kívül semmi nem látszott, a települések, melyeken áthaladt, teljesen kihaltak voltak, aki tudott, elmenekült. Az ilyen helyeken minden könnyű préda egy orvlövésznek – ezt ma már Varga István is tudja, s a mostani eszével nem is vállalná a munkát; de akkor még fiatal volt, és nagy örömmel vállalta a feladatot. Jelenleg a soproni járaton dolgozik, reggel 6 órakor indul Nagykanizsáról öt-kettes váltásban (az egyik héten öt, a másikon két napot dolgozik), szabadnapjain pedig gépjárművezetéssel foglalkozik. 

– Hogy voltak-e kellemetlen helyzetek? – kérdezett vissza. – Amikor műszaki hiba miatt télen nem volt fűtés a buszon, és a hidegben pléddel védtük a térdízületeinket vezetés közben, vagy amikor valami elromlik az úton, és teljesen magadra vagy utalva. Ha van hozzá affinitásod, megpróbálod elhárítani a hibát, ha nincs, vagy nem tudod megoldani a problémát, akkor neked kell megszervezni a mentesítést. 

A Volánbusz Zrt. lapunknak nyújtott tájékoztatása szerint Zala megyéből összesen 54 kolléga részesült balesetmentes vezetésért járó kitüntetésben. (Megyénkben csak egy zalaegerszegi gépkocsivezető vezetett többet balesetmentesen Varga Istvánnál, ő kétmillió kilométert „tekert” a buszba, de nem szeretett volna lapunkban szerepelni.) 

Az országszerte több mint 18 ezer főt foglalkoztató Volánbusz Zrt. nagyra értékeli munkavállalóinak megbízható munkavégzését és a vállalat iránti hűségét, ezért az autóbusz-vezetők a balesetmentesen levezetett kilométerek után kitüntetésre és pénzjutalomra jogosultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában