Több fejlesztés is megvalósulhat hamarosan

2022.05.11. 10:03

Az önkormányzat mellett az evangélikus egyházközség is nyert a Magyar Falu programban Surdon

A vidék lélekmegtartó erejét szolgáló Magyar Falu programon keresztül több fejlesztés is megvalósulhat hamarosan Surdon. Egy hegyi út aszfaltozása mellett a Surdi Evangélikus Egyházközség is sikeresen szerepelt a pályázatokon.

Benedek Bálint

Kanász János azt a hegyi útszakaszt mutatja, melyre az önkormányzat közel 19 millió forintot nyert

Fotó: Szakony Attila

A település határában található majorság melletti útszakasz a Bodvaj-hegyi birtokokhoz vezet, ahol egyre többen vásárolnak ingatlant, és sokan rendelkeznek fenyőültetvényekkel. A lovardáig tartó szakasz tavaly 14,5 millió forintból új aszfaltréteget kapott mintegy 260 méter hosszan. Most Kanász János polgármester örömmel számolt be arról, hogy a folytatásra sem kellett sokat várniuk a gazdáknak.

- A falvakat támogató projekt keretében közel 19 millió forint érkezett a számlánkra, s május közepén elkezdődhet a rekonstrukció – fogalmazott. – A fennmaradó hasonlóan hosszú szakaszt most is aszfalt borítja, ám azt az idő vasfoga megkezdte, mozaikossá és töredezetté vált, ettől nehezen járható. A kivitelezővel egyeztetve remélhetőleg évtizedekre megoldódik a probléma, erre garanciát jelent, hogy kiszélesítik, padkával látják el, valamint az út mentén található, iszappal telített árkokat is kitisztítják, így a víz nem tesz kárt az útburkolatban.

A településvezető nem tett le arról a tervéről sem, hogy 60 millió forintos kormányzati támogatással három másik hegyi útszakaszt is felújítsanak. Az érintett részekről szólva elmondta: ezek között szerepel mészkő borítás éppúgy, mint aszfaltot igénylő. Ezen felül még várják a mezőgazdasági gépek beszerezéséről szóló pályázatuk kedvező elbírálását. Valamint úgy értesültek, hogy a szennyvízhálózat kiépítése várhatóan augusztus végén indulhat.

Az evangélikus lelkész, Veres József az imaház felújításáról, valamint két további fejlesztésről beszélt
Forrás: Szakony Attila


Ugyancsak a településhez kapcsolódik, de a helyi evangélikus egyházközség szerepelt eredményesen a Magyar Falu programban. Viszont Veres József lelkipásztor elsőként a nemrégiben befejeződött imaház teljes rekonstrukciójáról beszélt.

- A negyven évvel ezelőtt épült intézmény felújítására szintén a falu programban közel 23 millió forintot nyertünk, ebből csak a falakat adó téglák maradtak az eredetiek – így Veres József. – A friss vakolás mellett az épület beton alapot és szigetelést kapott, melyre új parkett került. A nyílászárók teljes cseréje mellett a vizesblokk modernizálása is megtörtént, ahogy a gázkazánt kicserélték, sőt az érintésvédelem is a 21. századi lett. Kívülről is láthatók változások, ez pedig a térkövezett rész az imaház előtt, illetve kocsibeálló is készült. A pályázatot kiegészítettük még saját forrással, vagyis a gyülekezeti alapból finanszíroztuk a talajvíz elvezetését. Az épületek a templommal együtt a domb alján állnak, ezért a fentről érkező víz eddig nagy pusztítást okozhatott. Főleg láthatatlanul, az alapot gyengítette, a jövőben tehát a templom aljzatszigetelését kell megoldanunk.

Veres József a jó hírekről is beszélt. Elmondta: az imaház felújításának folytatására nyertek mintegy 12 millió forintot. Ebből a tetőszerkezetre napelemeket helyeznek el, mely hosszútávon a költségek csökkentését teszi lehetővé. Azonban már most szeretnék a villany világítást ezen keresztül biztosítani. A rendelkezésre álló összegből emellett az udvaron lévő garázst is felújíthatják. A másik szintén Magyar Falu programon keresztül érkező 1,9 millió forint az épület belső bútorzatának cseréjét teszi lehetővé. Az elöregedett székek helyére újak kerülnek, s szintén gyülekezeti célokat szolgál tovább hat kinyithatós asztal, padokkal együtt. A gyerekek hatékonyabb bevonzása érdekében csócsóasztalt szereznek be, mely hatása a szomszédos nemespátrói gyülekezetben már érezhető.

- A fiatalokkal hétköznap az iskolákban találkozunk, de a szombati gyülekezeti foglalkozások már nem annyira érdekesek számukra – folytatta. – A közös élményeknek hatalmas jelentőségük van, istenem, hát sok út vezet Rómába, akkor az egyik lehet akár ez. Későbbiekben ugyanilyen céllal egy pingpongasztalt is beszereznénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában