Különleges desszertek készültek

2022.05.04. 14:00

A gasztroakadémián bemutatták a Cserszegi fűszeres bonbont

Országosan is példaértékű összefogásnak köszönhetően jött létre a Balatoni Gasztroakadémia, amely a Balaton környéki, siófoki, veszprémi és zalaegerszegi szakképzési centrumok együttműködésének eredménye – hangzott el a múlt szombaton Keszthelyen tartott sajtótájékoztatón. Az eseményen bemutatták a Cserszegi fűszeres bonbont is.

Jóna István

A képzésen részt vevő cukrászok mesterükkel: Kajdi Lászlóné, Bagladi Gabriella, Jakabfi Dávid, Somogyiné Bejczi Rita, Kovács Ida, Turczi Veronika Fotó: Jóna István

– A turizmus, vendéglátás fejlesztéséhez nemcsak az infrastruktúra javítása elengedhetetlen, hanem lényeges, hogy a végzett, fiatal és idősebb szakemberek számára folyamatosan rendelkezésre álljanak az emelt szintű továbbképzések. Ilyen képzések zajlottak a három szakképzési centrum együttműködésével, három helyszínen. Veszprémben a vendégtéri szakembereket, Siófokon a szakácsokat, míg Keszthelyen a cukrász szakembereket képeztük tovább – mondta Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja.

Hangsúlyozta: a képzések kiemelt célja, hogy a szakemberek olyan magas szintű és folyamatosan frissülő tudással rendelkezzenek, amely a modern turizmus és vendéglátás minden igényét ki tudja elégíteni. Hosszú távú cél, hogy a Balaton régióban a helyi alapanyagok felhasználásával készüljenek specialitások, amelyek a térség szállodáinak és vendéglátóhelyeinek kínálatában is megjelenhetnek.

A Balatoni Gasztroakadémia keretében a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Technikumában öt cukrász továbbképzése valósult meg. A 32 órás képzésen sütemények és különféle desszertek elkészítését sajátították el. Az akadémia oktatója a nemzetközileg is elismert, zalai származású Jakabfi Dávid volt, aki a képzés során egy Keszthelyhez kötődő deszszertet is alkotott. Az édesség egyik alapanyaga a dr. Bakonyi Károly által 1960-ban nemesített cserszegi fűszeres szőlőből készült bor.

A fehér csokival ötvözött, aranymazsolával készült, fehérboros zselével töltött bonbont Jakabfi Dávid a nemes alapanyagok találkozásának nevezte. Az eseményen jelen volt Bakonyi Judit, a kiváló borász lánya, aki köszönetét fejezte ki, hogy egy újabb édességgel emlékeznek meg az édesapjáról.

Az esemény zárásaként a továbbképzést sikeresen elvégzők tanúsítványt vehettek át, majd az elkészült, csodálatos formájú és ízű bonbonok kóstolása következett. Szabó Károly lapunknak elmondta, a képzések sikeresek voltak, és a jövőben rotációs rendszerben folytatódni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában