96 tulajdonos járult hozzá

2022.04.14. 15:30

Megkezdődött az egyedi szennyvíztisztító berendezések telepítése Sandon

A pályázati forrásból finanszírozott rendszer kiépítéséhez 96 tulajdonos járult hozzá.

Benedek Bálint

20220407, Sand, Sandon Hábli Nándor polgármester az egyik szikkasztó részt mutatja a családi ház udvarán. Fotó: Szakony Attila SzA_Zalai Hirlap_ZH_

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A jó időnek köszönhetően a beruházás az ütemtervnek megfelelően halad, a kivitelező szakemberei a befejező munkálatokat végzik. A fejlesztésről, a technológiáról Hábli Nándor, a település polgármestere lapunknak elmondta: a régi szennyvízülepítő helyére négy köbméteres, többcellás tartály kerül. A folyamat biológiai tisztítással indul, majd egy szivattyú az udvarokra telepített szikkasztóba továbbítja a vizet.

– A kistelepülések egyedi szennyvízkezelési pályázatán közel 204,9 millió forintot nyert az önkormányzatunk – folytatta Sand polgármestere, Hábli Nándor. – A rendszerre rácsatlakozó 96 ingatlan tulajdonosainak a bekötési díj egyszeri 100 ezer forintos kiadást jelentett, a fennmaradó egyéb költségeket az önkormányzat saját forrásból biztosította. Évente 20 ezer forintba kerül a berendezés karbantartása. A nálunk kiépített rendszer kiválóan megtisztítja a szennyvizet és környezetbarát. A beruházással javul a háztartások életminősége. 

A környéken a szennyvízhálózat kiépítésére tett kísérletek az elmúlt évtizedekben rendre kudarcot vallottak, ezért kellett más megoldást keresniük. A házaknál keletkező szennyvíz szippantása, elszállíttatása havonta 22 ezer forint kiadást jelentett a lakosoknak, ám ehhez az önkormányzat hozzájárult, így tízezer forintot spóroltak. A támogatás júliustól nem jár azoknak, akik nem csatlakoztak az új rendszerhez. 

A településen élő Loncsár Gábor elmondta: az elmúlt években a szippantás ára az egekbe szökött, ezért úgy érzi, nagyon jó döntést hoztak, amikor vállalták a bekötést. 

– Mindenki arra törekszik, hogy a kiadásait csökkentse, és nem kell félni az új megoldástól, mert mindenütt kitűnően működik – tette hozzá. – A település ezzel a beruházással jól járt, természetbarát megoldással gazdagodtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában