Kiváló minőséggel

2022.04.12. 14:00

Lentiben és Gutorföldén is borbírálatot tartottak

Mindkét településen szakmai zsűri értékelte az elmúlt hétvégén a gazdák borait a bírálatokon.

Korosa Titanilla

A lenti egyesület arany minősítést elért tagjai: Elekné Horváth Magdolna, Rónási Gyula, Rónási Gyuláné Marika, Véber László, Popovics Istvánné, Röszler Attila

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Lentiben az elmúlt hétvégén a Kertbarátkör Egyesület tagsága a korábban megtartott zártkörű borbírálat utáni eredményhirdetést tartotta a rédicsi, tormaföldei, valamint Szlovéniából a csentei és dobronaki társegyesületek képviselőivel. 

 

Az eredményhirdetésen Röszler Attila, a civil szervezet elnöke elmondta, hogy 66 bort neveztek, ebből 41-et a lentiek. A minták közt 53 volt fehérbor, 3 rozé és 10 vörös. A 66 bor közül 15 kapott arany, 33 ezüst, 14 bronz minősítést, illetve 4-et oklevéllel értékelt a zsűri. Az elnök hozzátette, hogy ezüstérmes borok is már nagyon jó minőségűek, hiszen több is megközelítette az arany kategória alsó ponthatárát. A lenti egyesület tagjai közül heten vehettek át arany minősítést borukért, a többi a társegyesületek borászai, illetve két külső nevező között oszlott meg. A fehérborok közt egy vegyes kapott aranyat, többségében fajtaborokat neveztek a gazdák. A fehérborok közül 12 kapott aranyérmet, illetve egy-egy rozé és vörösbor.

 

Idén is ­megválasztották Lenti Város Borát, a díjat ­Véber László cserszegi fűszeres borával nyerte el. Kiosztották a „Nagy arany díjat” is, ezt az a gazda nyeri minden évben, aki a legmagasabb pontszámot érte el a bírálaton. Idén Popovics Istvánné kapta az elismerést szürkebarát boráért. 

 

A két nyertes párt alkotva együtt gazdálkodik, közös munkájuk eredménye a kiváló minősítés. Elmondták, hogy nem számítottak a díjra, de nagyon örülnek az elismerésnek. A szürkebarát és a cserszegi fűszeres ültetvény is mintegy száz tőt számlál Lenti-hegyen, kordonműveléssel gondozzák és félreduktív technológiával készítik a bort, a kóstolásban pedig a kertbarátkör tagjai is segítenek nekik. 

 

Gutorföldén két év után sikerült megrendezni idén a hagyományos borversenyt. A gazdák 27 fehér-, 15 vörös-, 4 rozébort neveztek. A Balatonfüred környékéről érkezett zsűritagok – Koronczai Zsolt, Kámán József, Söpteri Zsolt – értékelése alapján a fehérborok közül 7 kapott arany, 12 ezüst és 7 bronz, illetve egy fehérbor „nagy arany” minősítést. A rozéborok közül 1 arany, 1 ezüst és 2 bronz, míg a vörösek közt 4 arany, 4 ezüst és 7 bronz értékelést nyert el. A „Falu legjobb bora” címet Tóth József kapta fehérborával. A bírák dicsérték a gazdákat, hogy évről évre jobb minőségű borokat sikerül készíteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában