Az imádság erejével

2022.04.16. 15:30

Lélekre ható segédeszköz a zalaegerszegi lelkésztől: rózsafüzér gyógyszerdobozban (videó)

Nem mindennapi ötlettel állt elő Horváth István Sándor zalaegerszegi katolikus kórházlelkész, aki azt szeretné elérni, hogy az emberek újra felfedezzék az imádság fontosságát.

Jóna István

Horváth István Sándor a rózsafüzérrel és tárolójával

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az ötlet egyediségét a csomagolás adja, amely egy gyógyszeres dobozhoz hasonlít. A doboz fából készült rózsafüzért tartalmaz, továbbá egy betegtájékoztatót, amely részletesen ismerteti az imádkozás célját, az alkalmazás módját, a lehetséges mellékhatásokat, valamint azt is, hogy az egyes szemekre melyik imádságot és titkot kell mondani. A leírás alapján azok is könnyen megtanulhatják a rózsafüzér imádkozását, akik számára eddig ez nem volt ismert. 

– Tavaly októberben eszembe jutott, hogy a kórházban kihelyezett, általam kezdeményezett lelki elsősegély szekrényekbe tegyünk rózsafüzért. Minden szekrénybe négy-öt rózsafüzért helyeztem el, de az embereket nem igazán érdekelte. Azon töprengtem, miként tegyem figyelemfelkeltőbbé az akciót, mivel a rózsafüzér is, és önmagában az imádság is olyan érték, amit jó volna újra felfedezni. 

– A kórházi környezet kézenfekvő volt, és jött az ötlet, hogy a gyógyszeres doboz mintájára készítsünk a rózsafüzérnek egy látványos tárolót – mondta Horváth István Sándor. – Az ötlet bejött, hiszen az emberek érdeklődése megváltozott, és a betegek, akik a kórházi osztályokon vannak, vagy éppen napi kezelésekre jönnek, elviszik ezekből a kis lelki elsősegélyszekrényekből. A forma, a csomagolás, a rózsafüzér-imádság újszerű tálalása, a betegtájékoztató kicsit humoros megfogalmazása egyszerűen emészthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt az emberek számára. Akik esetleg idegenkedtek tőle, nem tudták, hogy mire jó ez a rózsafüzér, hogyan lehet használni, de most szépen kiveszik a dobozból, és örülnek neki, mert tényleg van benne egy kis ötlet, egy csavar, egy olyanfajta marketingfogás, ami azt hiszem, könnyebben „eladhatóvá” teszi ezt a hagyományos vallási eszközt – fogalmazott a kórházlelkész.

Horváth István Sándor elmondta, hogy a kórházi környezetben, a húsvét előtti időszakban különösen, de máskor is ráeszmélnek az emberek az imádság fontosságára. A betegek a gyakran kiszolgáltatott helyzetükben keresik a kapaszkodót, és nagyon fontos, hogy a Jóistenben tudják megtalálni a lelki segítséget. 

Mindenki tudja, hogy nemcsak a testet kell gyógyítani, hanem a lelket is, mert akinek a lelke beteg, annak a teste is megbetegszik, és természetesen ez fordítva is működik, magyarázta a lelkész. 

– Húsvétkor próbálok minél több emberhez eljutni, mert a kórházban nagyon sokan ágyhoz vannak kötve, nem nagyon tudnak mozogni. Ilyenkor több időt szentelek erre a szolgálatra – tette hozzá a kórházlelkész. 

Horváth István Sándor azt is elárulta, hogy már gondolkodik egy másik, a rózsafüzérhez hasonló ötleten. „Figyelem! A rózsafüzér imádkozása nem helyettesíti az orvos által előírt gyógyszereket! Azokat változatlan adagolásban kell alkalmazni!” – olvasható a betegtájékoztatóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában