180 éve hunyt el

2022.04.14. 17:00

Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztek Nagykanizsán

Kőrösi Csoma Sándor halálának 180. évfordulóján, április 11-én emlékeztek meg a könyvtárban a Kelet-kutatóról.

Benedek Bálint

A diákok között, balról: Smolcz Frigyes, a Kőrösi-iskola intézményvezetője, Passáné Bolf Mária tanár, Gelencsér Gábor és Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Gelencsér Gábor nyugalmazott tanár és újságíró két, személyes hangvételű előadást tartott, amely érzelmileg is megfogta a hallgatóságot, a két Batthyány-iskolás és a két kőrösis osztályt. A vetített képek, a Kőrösihez kapcsolódó emlékek, valamint a könyvtár gazdag anyaga Kőrösi Csoma Sándorról közelebb hozta a diákokhoz a kutató személyét. 

A fiatalok számára világossá vált: Nagykanizsa sok szállal kötődik Kőrösi Csoma Sándor emlékéhez. A megemlékezésen részt vevő iskola a nevét viseli, a partnerváros, Kovászna az erdélyi Kőrösi-kultusz fontos helyszíne. A könyvtárosok Kőrösi Csoma Sándorra mint könyvtáros elődjükre is gondoltak, hiszen a híres nyelvész és Kelet-kutató Kalkuttában a Bengáli Ázsiai Társaság könyvtárában dolgozott hosszú ideig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában