Az áldozatok közt sok szepetneki volt

2022.04.16. 16:00

Csendes főhajtással emlékeztek a holokauszt áldozataira Szepetneken

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján szombaton csendes főhajtással emlékeztek a szepetneki temető evangélikus síremlékei mellett elhelyezett zsidó emlékkőnél.

Benedek Bálint

A holokauszt áldozataira csendes főhajtással emlékeztek a szepetneki temetőben elhelyezett zsidó emlékkőnél a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján szombaton, Sóstainé Márfi Ibolya, a helyi értéktár bizottság tagja, helytörténész és a helyi 92 éves Poszavecz Istvánné Kati néni

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, hiszen 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A zsidó hagyományokat követve virág helyett apró követ helyeztek el az emlékműnél. A helyi értéktár bizottság tagja, helytörténet-kutató Sóstainé Márfi Ibolya elmondta: a példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A magyar vidék zsidóságára a lágerben azonnali pusztulás várt. Sokan elköltöztek az ország más területeire, de az áldozatok közt sok szepetneki volt.

A főhajtáson részt vett még a 92 éves Poszavecz Istvánné Kati néni, aki ismerte a szepetneki Löwenstein család három tagját. Az akkori hírek szerint az édesapa, az édesanya és a 11 éves kislányuk, Marika is gázkamrában lelték halálukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában